Глоба от ?420 милиона заплашва Microsoft

Експертна комисия към Европейския съюз обсъди в понеделник възможностите за налагане на глоба на Microsoft в размер на €420 милиона ($527 милиона). Евентуалното финансово наказание, ще бъде причинено от това, че компанията гигант не е предоставила в подходяща форма и в необходимите срокове компютърните кодове за сървърния си софтуер.
Делото срещу Microsoft стартира още през март 2004, когато Европейската комисия, посредством ново антитръст законодателство решава, че Microsoft държи монопол при въпросния софтуер.
Първоначалният срок за предаването на протоколите е бил 15 декември 2005г. На тази дата обаче експертната комисия съобщава, че материалите, които софтуерния гигант предоставя са крайно незадоволителни. Комисията може да наложи глоба от максимум €2 милиона на ден от изтичането на срока, като това решение може да бъде взето на следващото заседание на 10 юли.
Брад Шмид, главен адвокат по европейското дело срещу Microsoft, съобщава, че в момента някои служители прекарват буквално по 24 часа в офисите си, за да успеят да подготвят необходимата база данни. Въпреки тези усилия, експертната комисия си запазва правото да наложи глобата дори и в момента преди предаването на протоколите, коментират експерти.

Коментар