HP обновява сървърите си, базирани на AMD процесори

HP обновява сървърите си, базирани на AMD процесори
Двуядрените чипове Opteron увеличават рязко производителността
05/07/2006
Hewlett-Packard обновява сървърните си платформи, като се възползва от предимствата на двуядрените процесори AMD Opteron, стана ясно вчера на пресконференция на компанията в София. Промените обхващат всички ProLiant сървъри от линиите 100, 300, 500, различаващи се по броя на процесорите, които могат да бъдат инсталирани – съответно едно-, дву- и четири процесорни.
Новите Opteron процесори имат сериозни предимства в сравнение с досегашните сървърни чипове на AMD. Основната полза идва от наличието на две ядра в някои от процесорите (версиите Dual-Core), като по този начин се увеличава производителността с около 80% в сравнение с едноядрените процесори от същия тип. Също така е добавена поддръжка на DDR-2 памет.
AMD Opteron са в основата на предлаганите от HP блейд-сървъри р-class. В момента са достъпни пет модела от класа, като три от тях са базирани на сървърните процесори на AMD. Това са BL25p и BL35p, които са в двупроцесорно изпълнение, и BL45p – четирипроцесорен.
Два модела от новата линия блейд-сървъри c-Class използват Intel Xeon в двупроцесорeн вариант. Очаква се през септември HP да обяви и четири модела от c-Class с процесори AMD Opteron. Димитър Филипов, ISS мениджър в НР България, уточни, че обявените блейд-сървъри не заменят старите – те ще се продават до 2007 г., като клиентите ще получават поддръжка в продължение на пет години.
Новите блейд-сървъри на HP идват с подобрено захранване и охлаждане, два елемента от особена важност за този клас системи. Друго предимство на новите машини е, че предлагат висока изчислителна мощ в много по-малки размери.

Коментар