Разширяване на достъпа до Интернет препоръча съветът за ИТ към президента

Изграждане на икономика, базирана на знанието, разширяване на достъпа до интернет и българското съдържание в световната мрежа бяха основни теми на вчерашното заседание на Съвета за информационни технологии към президентството.
В дискусията на “Дондуков” 2 освен президентът Георги Първанов участваха световно известни специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии. Според д-р Винтън Сърф, вицепрезидент на Google, един от бащите на Интернет и председател на борда на ICANN, разширяването на българското съдържание в Интернет и преводът на част от него на английски език е особено важно за дейността на институциите в страната ни.
Във фокуса на вниманието бяха проблемите, свързани с по-широкия достъп до Интернет и използването на неговите възможности в сферата на образованието. Акцент трябва да бъде поставен върху обучението на преподавателите, а така също и на постоянния достъп на учениците до интернет не само в училище, а и у дома чрез реализация на програмата “Компютър в къщи”, смятат участниците в заседанието.
Изявени български учени да се включат в международни проекти в областта на информационните технологии, предложиха ИТ специалистите. Според тях, българската наука в тази област трябва да се подпомогне с изграждане на модерна лаборатория за изследвания и развитие.
Дискусиите не подминаха и актуалния въпрос за електронното правителство. Използването на интернет възможностите в местното управление и в отдалечените населени места ще подобри електронната връзка между гражданите и държавните институции, казаха участници в заседанието.
Същевременно, ИТ съветът към президента смята, че е необходимо преосмисляне на концепцията за авторските права. Според специалистите, трябва да се търси нов баланс между защитата на тези права и свободния достъп до информация.
В дискусиите освен Георги Първанов и членовете на Съвета за информационни технологии участваха мениджъри във водещи корпорации като Cisco, VeriSign и други, както и видни Интернет деятели. След заседанието президентът награди Винтън Сърф с орден “Св. св. Кирил и Методий”.

Коментар