Старши вицепрезидентът на “Майкрософт” Ерик Ръдър пред българските медии

05-07-06 – Майкрософт България
Старши вицепрезидентът на Майкрософт Ерик Ръдър пред българските медии
Корпорацията има сериозни намерения за още по-мащабни инвестиции в България
5 юли 2006 г., София – Днес “Майкрософт България” организира пресконференция с Ерик Ръдър, старши вицепрезидент за техническата стратегия в “Майкрософт”, който е на първото си официално посещение в България.
По време на визитата си г-н Ръдър се срещна с висши държавни ръководители, представители на водещи локални софтуерни фирми и партньори на “Майкрософт”, .NET User групата, академичната общност, екипа на “Майкрософт” в България и много други. На срещите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между българските държавни институции и “Майкрософт” в областта на информационните технологии и образованието, включително и изграждането на регионален Център за поддръжка и обслужване на клиенти.
В началото на седмицата беше подписан и Меморандум за сътрудничество между Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и “Майкрософт”. С меморандума ДАИТС и “Майкрософт” очертават своето взаимно разбирателство в областите на стратегическото планиране, правителствената програма за сигурност и възможностите за иновативно преподаване и обучение.
По време на пресконференцията Ерик Ръдър връчи и награда на председателя на Фондация „Хоризонти” Хюсеин Исмаил за успешното изпълнение на финансирания от “Майкрософт” проект за създаването на компютърна програма SpeechLab, която трансформира в звук електронни текстове на български език и прави възможни работата с компютър и достъпа до Интернет на хора с увредено зрение.
Уникалната за България програма SpeechLab е разработена в партньорство с Българската асоциация по компютърна лингвистика и се разпространява безплатно от Фондация “Хоризонти” и партньорите им – Съюза на слепите в България и Фондация “Луи Брайл”. До момента повече от 1500 българи с увредено зрение я използват. Като част от финансирания от “Майкрософт” проект бе оборудвана и учебна компютърна зала в една от учебните сгради на Софийския университет – Философския факултет, където са обучени вече над 50 души.
Ерик Ръдър е роден в Бруклин (Ню Йорк). През 1988 завършва с отличие Браун Юнивърсити в Провидънс, САЩ. По време на следването си е интервюиран за работа в “Майкрософт”, през 1988 година се мести в Сиатъл и постъпва в отдела за операционни системи. Оттогава насам работи в различни звена на корпорацията, а сред основните му приноси са създаването на предпоставки за навлизането на Интернет и технологиите за цифров подпис чрез смарт карти. Като един от хората на директно подчинение на Бил Гейтс, Ерик Ръдър има възможността да влияе непосредствено на посоката на развитие на “Майкрософт”. Понастоящем живее със съпругата си и двете си деца в Сиатъл.

рубрика: Uncategorized

Коментар