Мрежови уреди от типа “всичко в едно” навлизат в офисите

Тенденцията всички функции за организация и сигурност на офисната мрежа да влизат в едно устройство бързо се налага в малкия и среден бизнес. Освен най-големите играчи от индустрията на сигурността, но и по-малки специализирани компании предлагат продукти в тази бързо развиваща се пазарна ниша.
Появата на подобни устройства, комбиниращи най-важните средства за защита плюс други важни функции, се дължи на бума на заплахите за сигурността на компютърните мрежи. И докато корпорациите могат да си позволят комплексни и скъпи решения за защита, малкият и среден бизнес търси нещо, което му е “по мярка”. А това са именно новият тип комбинирани мрежови устройства, наречени кой знае защо “appliances” (уреди или приспособления).
Тези устройства се свързват директно към мрежата и осигуряват най-належащите за една фирма функции за организация и защита на мрежата от всевъзможни атаки като вируси, спам, нежелани прониквания и др. Типичен представител на мрежовите “уреди” е новият продукт Firebox X Edge e-Series с цена около 500 долара на компанията WatchGuard, специализирана в решенията за защита.
В опита си да защити сигурно мрежата от външни атаки, WatchGuard прилага интересни подходи. За разлика от други устройства, нейният хардуер поддържа множество IP адреси. e-Series поема входящия трафик и го рутира към вътрешни за мрежата сървъри, всеки от които има собствен IP адрес. Тази характеристика, известна като NAT, дава на потребителите необходимия контрол и гъвкавост за управление на трафика, така че да защитят надеждно мрежата си от Интернет заплахи. Едно възможно приложение на NAT е свързано с предоставяне на безопасен достъп на партньори и клиенти до определени ресурси на фирмената мрежа.

Всичко за организация и защита на мрежата в едно устройство
Предоставки
Нарастването на Интернет заплахите и нуждата на малкия и среден бизнес от адекватна защита
Функции на мрежовите “уреди”
– защитна стена, VPN, филтър на съдържание, NAT (рутиране на входящия трафик към множество IP адреса), качество на услугата (QoS) и др.
Нов продукт
Firebox X Edge e-Series на компанията WatchGuard с цена около 500 долара

Друга важна характеристика на e-Series е качеството на услугата, или известното QoS (Quality of Service). Казано просто, QoS разпределя трафика според важността на приложенията, така че потребителят да получи желаното качество. Например, ако използвате Интернет телефония, e-Series може да даде приоритет на VoIP разговорите за сметка на електронната поща, за да не се влоши качеството на звука. Наличието на QoS означава също, че можете да задавате предварително колко честотна лента да консумират отделните приложения. Неизползваният в даден момент капацитет може да се присвои на друго приложение – например, ако никой не говори по телефона, честотната лента се оползотворява от е-пощата.

Както и конкурентните продукти, срещу интернет заплахите e-Series изправя защитна стена, филтър на съдържанието и частна виртуална мрежа (VPN). Устройството предоставя също централизирани възможности за управление на VPN, ъпдейти на фърмуера, задаване на политики на сигурност и конфигуриране на множество e-Series “уреди” в мрежата, включително в отдалечени офиси.
Не на последно място, производителите на мрежови продукти, вкл. WatchGuard вече се съобразяват с европейската директива RoHS, която налага ограничение върху използването на вредни вещества в устройствата

Коментар