“Стодоларовите” лаптопи с патентно нарушение

Американска компания съди организацията "Лаптоп за всяко дете" (One Laptop Per Child) за патентни нарушения и иска $20 милиона, за да оттегли жалбата си, в която обвинява OLPC, че е копирала нейната клавиатура.

Lagos Analysis или Lancor все още се опитва да разреши делото чрез договаряне, след като повдигна иск за патентни нарушения във федералния съд, съобщава news.yahoo.com. В момента Lancor е със седалище в щата Масачузетс. Фирмата има и офис в Нигерия, където притежава патент за четириезикова клавиатура, която позволява на компютрите по-добре да се справят с много езици.

Американската компания е повдигнала делото през август, изисквайки $20 милиона обезщетение от OLPC. Тази сума е изчислена на базата на информацията на OLPC за потенциалното разпространение на евтини компютри в Нигерия.

През юли 2006 година правителството на Нигерия поръча един милион лаптопи, но в момента преразглежда своето решение. Клавиатурите Konyin Multilingal се продават за $19.95, което означава, че 1 милион бройки от тях ще струват около $20 милиона.

В края на миналата година Lancor получи временно съдебно предписание срещу разпространяването на лаптопите на OLPC. От американската компания казват, че в това дело не става дума за пари, а за защита на интелектуалната собственост.

В делото Lancor обвинява OLPC за незаконно използване на патента за мултиезична клавиатура. Целта на нестопанската OLPC, основана от Николас Негропонте, професор в Масачузетския технологичния институт, е да осигури лаптопи на децата в развиващите се страни.

Коментар