GSM-те били по-опасни от цигарите

Мобилните телефони убиват много повече хора, отколкото пушенето на цигари, предполага виден експерт в борбата срещу рака. Хората трябва да избягват употребата на GSM-а, винаги когато това е възможно, съветва д-р Вини Курана.

Правителствата и мобилната индустрия са длъжни да предприемат незабавни мерки, за да прекратят влиянието от излъчването на клетъчните телефони върху човека, настоява ученият, чието изследване е най-“разбиващото” от публикуваните досега.

Употребата на мобилни телефони в продължение на 10 години може да удвои риска от рак на мозъка, данни за което изнесе неотдавна Independent. Развитието на туморите протича за около 10 години, което прави несъстоятелни официалните гаранции за безопасност, основани на предходни изследвания, направени без да отчитат толкова дълъг период на употреба на телефоните.

Професор Курана е водещ неврохирург, който за последните 16 години е получил 14 награди и е публикувал повече от 30 научни труда с анализи на над 100 изследвания за влиянието на мобилните телефони върху здравето на човека.

Има съществени доказателства за връзката между употребата на мобилния телефон и някои форми на рак на мозъка. Броят на тези доказателства нараства и в следващото десетилетие влиянието ще бъде доказано категорично, убеден е професорът.

В момента човечеството се сблъсква с неконтролируема и сериозна ситуация. Ако не бъдат взети незабавно и решително необходимите мерки, в близките години разпространението на злокачествените тумори по целия свят ще се увеличи, предупреди Курана. Пред Independent той припомня, че в света има 3 милиарда потребители на клетъчни телефони, докато пушачите са около 1 милиард, като цигарите убиват 5 милиона от тях годишно.

Същевременно, Асоциацията на мобилните оператори нарече изследването на Курана избирателно разглеждане на научна литература от един човек. Упрекват професора, че не е представил балансиран анализ на публикуваните изследвания и, че неговите твърдения противоречат на изводите на Световната здравна организация и на други експертни мнения.

Правителствата на водещите европейски държави Франция и Германия вече призоваха своите граждани да намалят употребата на мобилни телефони, особено от деца. Със същия призив излезе и Европейската агенция за опазване на околната среда.

Коментар