Xiaomi инвестира в софтуерен бизнес

Лей Джун насочи инвестиции на Xioami към Kingsoft – компания, която оглавяваше преди това

Лей Джун насочи инвестиции на Xioami към Kingsoft – компания, която оглавяваше преди това

Xiaomi, третият по големина производител на смартфони в света, започва да инвестира в компании от други сектори на ИТ индустрията. Наскоро президентът на китайския гигант Лин Бин заяви, че Xiaomi ще купи тази година стартиращи компании, разработващи технологии за „умния” дом.

Първата инвестиция на Xiaomi обаче се оказа придобиването на акции в китайската софтуерна компания Kingsoft, която е част от Tencent Holdings. Сделката на стойност 68 милиона долара осигурява на Xiaomi 2,98% дял в Kingsoft. Любопитен факт е, че основателят на Xiaomi и настоящ главен изпълнителен директор на компанията Лей Джун е председател на борда на директорите и бивш шеф на Kingsoft.

Kingsoft разработва софтуер за корпоративния сегмент, вкл. офис пакет и решения за сигурност, както и игри. Инвестицията в подобна компания дава индикации, че Xiaomi планира да отдели по-голямо внимание на софтуерното обезпечаване на своите продукти.

Xiaomi е най-големият производител на смартфони в Китай и трети на световния пазар. Компанията търси по-силно присъствие на пазарите в чужбина и освен това се стреми да диверсифицира бизнеса си. Наскоро се появиха информации, че Xiaomi планира да произвежда евтини автомобили.

Коментар