Предлагат DVD-та за еднократна употреба

Немска компания представи DVD за еднократна употреба, което може да се гледа 48 часа и след това да бъде изхвърлено. DVD-то ще се продава за 3.99 евро. Цената е подобна на тази за наемане на видео в Европа.
При еднократната употреба обаче няма наказателни такси за забавяне на връщането, няма нужда дискът да се пуска по пощата или да се носи обратно в магазина. По този начин немците отварят нови възможности за дистрибуция на DVD, пускайки филми с промоционални цени на места като бензиностанции, магазини, кафенета, както и в сайтове на онлайн търговия.
Да не се връща DVD-то е основната идея на новия продукт, но въпросът е дали тя ще проработи. Дискът носи името “Einmal” и е произведен от DVD-D Germany. Самоунищожаващ се слой от химикал прави дисковете негодни за четене, след като мине определеното време.
Процесът започва веднага след като дискът се извади от вакумираната опаковка. След 48 часа или повече, което зависи от цената на DVD-то, дискът започва да дава грешка “No disc”, когато бъде сложен в DVD плеъра или в PC-то. Засега продуктът няма да разполага с DRM защита, което практически означава, че потребителите могат да копират диска, ако са достатъчно бързи.
Самоунищожаващите се DVD-та не са нова идея. През 2003 година американската компания Flexplay представи саморазрушаващ се диск DVD, използвайки своя собствена технология ED-D. Продуктът бе посрещнат с много остър критицизъм от страна на организациите за защита на околната среда, които осъдиха идеята за изхвърляне на DVD-та.
Тогавашният партньор за съдържание на Flexplay – Buena Vista Home Entertainment – разполагаше с работеща програма за рециклиране, когато пусна първоначалния тест. От Flexplay се защитиха, че техният продукт се състои от изцяло рециклираща се пластмаса, а използваната химическа технология е в съответствие със стандартите EPA.
Американската компания все още предлага самоунищожаващи се DVD-та, като сред новите заглавия влиза и филмът “Беулф”, но изглежда, че нейните продукти са от по-нисък клас. DVD-D Germany, от своя страна, възлага големи надежди на немския пазар.
Дисковете за еднократна употреба вече успешно са били пуснати на пазарите във Франция, Италия и Скандинавските държави. Някои специалисти обаче смятат, че идеята няма бъдеще, тъй като увеличаващото се търсене на онлайн наеми ще изтрие спомена за DVD носителите.

по темата: „Предлагат DVD-та за еднократна употреба”

добавете коментар...

  1. Тц

    Това е една тъпа идея!

Коментар