Семейство се опълчи успешно на RIAA в САЩ

Щатски федерален съдия отхвърли водещите аргументи на Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) в смелото преследване на студенти, идиоти-потребители и баби, които организацията обвини в споделяне на музикални файлове посредством peer-to-peer мрежи, пише Крис Уилямс от theregister.co.uk.
По случая Atlantic срещу Howellв Аризона съдията Нийл Уейк заяви, че искът на RIAA за признаване на създаването на нелегални копия на авторски музикални произведения, налични за изтегляне от мрежата, за дейност по разпространение не е правилно. Това означава, че основните аргументи да се премине към съкратената съдебна процедура са отхвърлени и че случаят ще прерасне в съдебен процес. RIAA ще трябва да излезе с нов аргумент.
Памела и Джефри Хауел бяха дадени под съд от RIAA през 2006 година, след като MediaSentry – група, наета да лобира за авторски права в мрежата, установи, че компютрите на двамата са участвали в peer-to-peer мрежата Kazaa. В началото съдия Уейк застанал на страната на RIAA в полза на аргумента, че двамата са “направили достъпни за сваляне” музикалните файлове, и присъдил обезщетение от над $40 000 по съкратената съдебна процедура през август.
Двойката, която сама се представлява в съда, пледирала, че не е наясно с факта, че "персоналните файлове” са включени за споделяне в Kazaa. През септември 2007 г. съдия Уейк приел жалбата им и отхвърлил решението си от съкратената съдебна процедура, като върнал ефективно делото в съда на първа инстанция.
Когато битката се разгоряла отначало, семейство Хауел получило подкрепа от страна на Фондацията “Електронни граници” (EFF). Тя предоставила на съда досие срещу аргумента “направили достъпни за сваляне” и изпратила адвокат Фред вон Ломан да осигури устно доказателство през март. По това време съдия Уейк решил, че тъй като няма доказателство за това, че който и да е реално е изтеглил файловете от потребителския акаунт на Хауел в Kazaa, разпространение – и още повече нарушение на авторското право – не може да бъде доказано.
Това дело не е прецедент сред стотиците дела, заведени от RIAA в Щатите. Но съдебното решение със сигурност може да се прибави към растящата тежест от федерални регулации, които създават делата на RIAA срещу обвиняемите потребители, споделящи файлове. Блогът на EFF приветства решението като "голяма победа".
Потребителите, споделящи файлове във Великобритания, ще отбележат, че BPI – британският аналог на RIAA, засега “се дава” на съдебната система, но се надява в най-скоро време да успее да спре ограниченията поне по отношение на P2P. Правителството продължава да заплашва доставчиците с прилагане на законовите разпоредби, ако не се съгласят да играят роля при прокарването на новите регулации.
Най-забавното е, пише theregister, че в изявленията си под клетва Джефри Хауел заявил, че всъщност си е инсталирал Kazaa, като единствените файлове, които той се опитал да сподели, били "порнографски, със свободни  права за ползване, e-книги". Адвокатите биха оспорили подобно твърдение, но във всички случаи, порното, което Хауел се опитвал да разпространява, било аматьорско.

по темата: „Семейство се опълчи успешно на RIAA в САЩ”

добавете коментар...

  1. mm

    RIAA са най-големите рекетьори и изнудвачи, ама скоро няма да има кой да купува скапаната американска музика. Да ги видим тогава откъде ще получават тлъсти заплати:)

Коментар