Blu-ray все още не печели от победата над HD DVD

Битката между HD DVD и Blu-ray приключи, но нещо все още възпира потенциалните потребители да купуват видео плеъри с висока резолюция. Според данните на NPD Group, продажбите на самостоятелни Blu-ray плеъри, изключвайки PlayStation 3, комбинираните плеъри и PC-тата с Blu-ray драйв, стабилно намаляват от началото на тази година.
За периода януари-февруари продажбите на самостоятелни Blu-ray плеъри в САЩ са паднали рязко с 40%, като са отчели съвсем леко повишение от 2% за периода февруари-март, показват данните на NPD. При загубилия войната формат HD DVD ситуацията е още по-лоша – спад на продажбите от 13% за периода януари-февруари и намаление от 65% за февруари-март, което обаче се очакваше.
Toshiba спря производството на HD DVD плеъри през февруари. Но защо Blu-ray не успява да спечели от победата си срещу HD DVD?
Една от причините със сигурност се крие в цената. Средно, тя се е увеличила до $400 през месец март, докато по време на празничния сезон е била $300. Но най-вероятната причина, според анализаторите на NPD, е, че за повечето потребители DVD плеърите са достатъчно добър продукт.
Още повече, че картината, предлагана от Blu-ray Disc, заедно с придружаващия я плеър, не е много по-добра от тази на стандартното DVD с неговото евтино, приспособимо към висока резолюция устройство. Данните сочат, че продажбите на значително по-евтините приспособими DVD плеъри са се увеличили с 5% през първото тримесечие на 2008 година в сравнение със същия период от 2007. За този период продажбите на стандартни DVD плеъри са паднали с 39%.
Цената на плеърите Blu-ray трябва да падне значително – до около $200, за да стане примамлива за масовия потребител, смятат от NPD. От Sony пък посочват, че тази цена е възможно да бъде постигната най-рано през следващата година.

Коментар