Сензационно предричат неуспех на Blu-ray

Още не стъпил здраво на краката си, оптичният формат Blu-ray ще стане минало някъде към 2013 година, сензационно прогнозира изследване на Forrester.
Темповете на разпространение на Blu-ray са много бавни и единствено рязък спад в цените може да ускори продажбите. Ако това не се случи, потребителите няма да проявят интерес към новия формат за видео с висока резолюция и Blu-ray ще изчезне най-късно до пет години.
Най-големият конкурент на Blu-ray е широко разпространеният формат DVD, чието качество на настоящия етап удовлетворява потребителите. Огромното количество DVD оборудване и дискове са спирачка за лесния преход към Blu-ray.
Заплаха за оптичната технология на Sony, която надделя над HD-DVD от Toshiba, е и растящата пропускателна способност на каналите към интернет. Свалянето на видео с висока резолюция от мрежата става все по-бързо и удобно за потребителите.
Прогнозираната нерадостна участ на Blu-ray може да сполети и твърдите дискове в персоналните компютри. Очаква се локалното съхранение на информация да отстъпи място на мрежовото. Предимства на онлайн съхранението са необвързаността с конкретно РС, надеждността и възможностите за достъп от всяка точка, където има връзка към интернет.

Коментар