НАСА къса с руската зависимост догодина

НАСА си дава срок до края на следващата година да прекрати своята зависимост от руските ракети-носители при изпращане на астронавти на Международната космическа станция (МКС).

Две частни американски компании имат задача да осигурят на НАСА така желаната алтернатива. Засега обаче само SpaceX може да се впише в поставения срок, докато Boeing заяви, че не е готова за пилотируеми полети на своя кораб CST-100 Starliner по-рано от 2018 г.

„Работим по подготовката на нашия първи безпилотен полет през 2017 г., след който ще последва пилотируем полет с астронавти през 2018 г.”, се казва в доклад на компанията, на който се позовава GeekWire.com.

След ожесточена конкуренция с други производители, Boeing спечели през 2014 г. договор с НАСА на стойност $4,2 млрд., за да довърши разработката на капсулата за астронавти Starliner, докато SpaceX получи $2,6 млрд. за приключване на работите по капсулата Dragon.

SpaceX твърди, че подготовката на пилотируемата мисия през 2017 г. върви в съответствие с графика. Boeing пък в момента се опитва да намали масата на космическия апарат, както и да отстрани проблем с ракетата носител Atlas 5.

Коментари по темата: „НАСА къса с руската зависимост догодина”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Мдам, тъжно е без форумния идиот…

  2. Saevar

    хахаха, верно ама не съм го мяркал скоро по форума, вариянтите за което са 3: излекувал се е и вече е нов човек, станал е по зле и са го преместили в клиника по-сериозно охраняема с никакъв достъп до външния свят или са му удвоили дозите и неможе да се съвземе и да се добере до компютър…. 🙂

  3. Anonymous

    Фофу да почерпи.

Коментар