Китайска оптична мрежа свързва до 13,5 млрд. души

Китай ще вложи 170 млрд. долара в близките три години в комуникационната си инфраструктура

Китай ще вложи 170 млрд. долара в близките три години в комуникационната си инфраструктура

Китай проведе успешни изпитания на нова система за оптични връзки, която позволява на 13,5 милиарда души едновременно да ползват телефони, според информация на агенция Синхуа.

Скоростта на предаване на данни в мрежата достига невероятните 560 терабайта в секунда, твърдят участниците в проекта от Fiber Home Technologies Group, гр. Ухан. С подобни показатели, китайските технологии за оптични връзки влизат в нов етап на развитие, при който ще се предават огромни обеми данни на големи разстояния при изключителна скорост.

Като среда за комуникациите е използван едномодов кабел със седем централни оптични влакна. По думите на китайските учени пред Синхуа, обикновените оптични технологии са като еднолентов път, в сравнение с новата технология, която е седемлентова скоростна магистрала.

Напоследък глобалните системи за комуникации изпитват все по-голямо натоварване, в резултат на нарастващия обем на предаваните данни за облака и други технологии. Ето защо в много страни по света, вкл. Китай, възникна необходимост от създаване на усъвършенствани оптични технологии.

През 2014 г. Китай проведе изпитания с оптична мрежа на скорост над 100 терабайта в секунда. Само след една година изследователите удвоиха тази скорост, а сега съобщават за тройно по-висок резултат. Китайските разработчици вярват, че са достигнали върха в тази област.

Китай ще инвестира 170 млрд. долара в интернет проекти, основно в подобрения на широколентовите и мобилни мрежи, в следващите три години, за да развие новата икономика и да постигне устойчив растеж, съобщи GlоbalTimes.cn.

Към 2018 г. в Китай ще бъдат положени около 90 хиляди километра високоскоростни оптични кабели с цел разширяване на широколентовото покритие до всички градски райони и в 90% от вътрешността на страната.

Коментари по темата: „Китайска оптична мрежа свързва до 13,5 млрд. души”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Не пише това в статията. В статията пише, че ако в Китай населението се увеличи 10 пъти, тогава въпросната оптична мрежа все още ще може да го поеме без да се задръсти. Очевидно леко се презастраховат хората…

  2. 112

    Не знаех че в Китай има два пъти повече население от колкото на цялата планета.

Коментар