Нов сайт ще информира къде отиват парите на ЕС

Уеб сайт „Система за финансова прозрачност“ и търсачка ще предоставят за първи път досега свободен достъп до информация за това кой получава средства от ЕС, управлявани пряко от Комисията и нейните изпълнителни агенции.
Базирана върху счетоводни данни, системата предоставя консолидиран преглед на предходната финансова година и съдържа около 24 000 вписвания относно програми, управлявани от Комисията, в области като изследователска дейност, образование и култура, енергетика и транспорт, както и някои аспекти от помощта за трети страни.
Новата търсачка ще позволи на потребителите по-лесно да анализират и сравняват информация за отделните бенефициенти и области на политиките, съобщиха от Европейската комисия.
„Много малко публични администрации в света дават достъп до своите счетоводни книги, както правим ние. Предоставяме пълен и лесен достъп до надеждни и сравними счетоводни данни относно безвъзмездни помощи, договори и други форми на помощ от ЕС. Тази система ще допринесе за дебата за това как да се използва по-добре бюджетът на ЕС, който е актуален в момента“, заяви европейският комисар за финансово програмиране и бюджет Далиа Грибаускайте.
Достъпът до данните се осъществява чрез интернет търсачка, която предлага различни критерии за търсене като: страна на бенефициента, отдел на Комисията, който отпуска помощта или договора, съответната бюджетна линия или сумата.
Информацията се взима от отчетите на Комисията за предходната финансова година и уточнява сумите, определени в бюджета за тези дейности. Първата година, за която има данни, е 2007.
През 2009 г. ще бъдат публикувани бенефициентите за 2008 г., а през 2010 г. системата ще бъде подобрена и ще включи договорите за възлагане на обществени поръчки на Комисията за нейното ежедневно управление.
Плащанията на бенефициенти по програмите за развитие на селските райони също ще бъдат публикувани в интернет.
Успоредно с това всички държави-членки трябваше до края на септември да открият уеб сайт, на който ще бъде публикувана информация за плащанията от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (EЗФРСР), извършени между 1 януари и 15 октомври 2007 г. Всеки уеб сайт ще предоставя данни за всички бенефициенти като: име на бенефициента, община на местоживеене и обща стойност на получената обществена помощ (от Общността и държавна).
Комисията създаде интернет портал, който дава достъп до националните уеб сайтове. До 30 април 2009 г. държавите-членки трябва да публикуват подробна информация за получателите на всички други земеделски плащания.

Коментар