Обявиха голям търг за ИТ в университетите

Предстои стартът на проект за изграждане на високопроизводителни компютърни комплекси в университетите. Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) обяви търг за доставка на цялостното решение – хардуер и софтуер.
Обществената поръчка е дефинирана като „Изграждане на програмно-технически комплекси в университетите за високопроизводителна научно-изследователска компютърна дейност”. Решението трябва да бъде изпълнено на базата на 64-битови системи и да осигурява високопроизводителна изчислителна способност (HPC).
За целта системите ще се обединят в конфигурации от 46 клъстера, съставени от главни и изчислителни възли и съответен софтуер.
Проектът ще се финансира от държавния бюджет. Гаранцията за участие в процедурата е в размер на 2000 лв., а срокът за подаване на оферти – 26 октомври.
Участниците в търга трябва да имат сертификат ISO 9001-2000 и да са сертифицирани сервизни доставчици на производителя на хардуера. Друго изискване е статус на Златен Сертифициран Партньор или еквивалентен от производителя на предлагания софтуер. Работните станции и мониторите трябва да са от един и същ производител.

по темата: „Обявиха голям търг за ИТ в университетите”

добавете коментар...

  1. Илия

    Тъкмо сега повече хора ще разберат какво е MPI и СоС. Важно е да има смисъл от всички тези проекти, а ако целта е просто да се дадат поредните поръчки на някого, много жалко

  2. лектор

    Какъв търг ще правите за 64 битови клъстери, като в университетите не са на ясно какво е това клъстер. за какво им е на университетите клъстер от 64 битови системи. На всеки що годе грамотен му е ясно, че няма коректно работеща 64 битова операционна система. Много ми намирисва отново на строшени пари по подобие на великия проект виртуален университет. толкова ли много пари събрахте от данъкоплатците, че искате да строшите. Знаете ли, че в момента само в 2 университета има работещи клъстери – Софийски университет и колкото и невероятно да звучи – Бургаски свободен университет. Знаете ли колко хора в България има, които въобще са на ясно какво е MPI – стандарт или програма. Поне извикайте грамотни хора, които да ви кажат за какво става дума. Какви изчислителни комплекси ще изграждате, като в България има една единствена статия по въросите на CoC. За поредната измишльотина просто нямам думи.

Коментар