AMD пуска ускорители за машинен интелект

Radeon Instinct MI25 ще бъде върховият обучаващ ускорител в света за мащабни решения на машинен интелект и информационни центрове за дълбоко самообучение

AMD обяви нова ера в „инстинктивните“ изчислителни среди със своите ускорители Radeon Instinct, които скоро ще поемат своя път към партньорите на компанията за вграждане в съответните проекти за дълбоко самообучение и HPC системи.

Новата линия сървърни GPU ускорители Radeon Instinct MI25, MI8 и MI6, заедно с отворената софтуерна платформа ROCm 1.6 на AMD, обещават драматично увеличение на производителността. Трите първоначални ускорителя са проектирани за широка гама приложения на изкуствения интелект.

Radeon Instinct MI25, базиран на Vega графична архитектура с 14-нм FinFET технологичен процес, ще бъде върховият обучаващ ускорител в света за мащабни решения на машинен интелект и информационни центрове за дълбоко самообучение. MI25 за единична GPU сървърна карта с пасивно охлаждане достига производителност 24,6 TFLOPS при FP16 или 12,3 TFLOPS при FP32 (изчисления с плаваща запетая с единична точност и с двойна точност). За това помагат 64 изчислителни модула (4 096 поточни процесора), 16 GB HBM2 ECC2 GPU памет и до 484 GB/s скорост на обмен на данни с паметта.

Radeon Instinct MI8, базиран на GPU архитектура Fiji, е HPC ускорител с малък форм-фактор, с 8,2 TFLOPS върхова FP16|FP32 производителност при по-малко от 175 W консумирана мощност на платката и 4 GB памет с висока пропускателна способност (HBM) на 512-битова шина. 

Radeon Instinct MI6, базиран на архитектура Polaris GPU, е ускорител с пасивно охлаждане, с 5,7 TFLOPS върхова FP16|FP32 производителност при 150 W върхова консумирана мощност от платката. Ускорителят разполага с 16GB ултрабърза GDDR5 GPU памет с 256-битова шина за обмен на данни с GPU. 

Хардуерът на Radeon Instinct е подпомогнат от софтуерните решения на AMD с отворен код. На 29 юни ще излезе софтуерната платформа ROCm 1.6 с подобрения в производителността и поддръжка на MIOpen 1.0. Тя е мащабируема и изцяло с отворен код, като предоставя гъвкаво, мощно, хетерогенно изчислително решение за нов клас хибридни Hyperscale и HPC-клас натоварвания на системите.

AMD планира да започне доставки на Radeon Instinct продукти към технологични партньори, за да ги интегрират в своите решения за дълбоко самообучение и HPC системи, през 3-то тримесечие на 2017 г.

Коментар