Тръмп смята да отложи стартъп визите за САЩ

Доналд Тръм е на път да блокира още една реформа на своя предшественик Барак Обама – този път за предприемаческите визи

Администрацията на Доналд Тръмп планира да отложи влизането в сила, а след това напълно да анулира правилото за международните предприемачи, според което чужди бизнесмени ще могат да получат стартъп виза за САЩ. Този регламент дава право на предприемач, който възнамерява да създаде компания в САЩ, да пребивава на нейна територия. Появата на такива визи се очаква от бизнеса в Силициевата долина.

Три дни преди изтичането на мандата си, бившият президент Барак Обама даде ход на правилото за стартъпите. То трябва да влезе в сила от 17 юли 2017 г., но американското министерство на вътрешната сигурност възнамерява да забави издаването на визи за стартъпи до март 2018 г., с идеята в по-дългосрочен план да отложи реформата, отбелязва Сан Франциско Кроникъл.

Това не е единственият визов режим за програмисти, с който се бори администрацията на Тръмп. През април имиграционната служба USCIS публикува нови насоки за издаване на работни визи H1-B, които затягат изискванията за кандидатите.

В момента САЩ не разполагат с виза, която ще позволи на предприемачите да живеят в страната в периода на създаване и развитие на нов бизнес. Визите от тип H-1B и L-1 позволяват само наемане на чужденци във вече работещи компании.

Сан Франциско Кроникъл дава пример с индийския бизнесмен Томас Шарун, който стартира компанията Fulfil.io от офиса си в Маунтин Вю, Калифорния. Томас разработва софтуер в областта на електронната търговия. Тъй като САЩ нямат специална виза за предприемачите, Томас не може да остане в страната. Ето защо той премества бизнеса си в Канада, където визовите условия са по-благоприятни.

За да получат визи в рамките на правилото за международни предприемачи, бизнесмените следва да отговарят на определени изисквания. Те трябва да докажат, че тяхната компания ще помогне за създаване на работни места в САЩ и за икономическия растеж на страната. В допълнение, компанията трябва да получи инвестиция от поне 250 хиляди долара от американски инвеститор. Стартъп визата позволява на чужденец да остане в САЩ в продължение на 30 месеца с възможност за удължаване с още 30 месеца.

Стартъп визата, издадена в съответствие с правилото за международни предприемачи, дори не е H-1B виза в пълния смисъл на думата. Това е по-скоро временно разрешение за пребиваване в страната, което се издава на тези, които могат да донесат на страната „хуманитарна или значителна обществена полза”.

Обикновено такова разрешение се издава за кратък период от време и само в случай на извънредна ситуация, според критиците на проекта. Администрацията на Обама е разширила списъка на дейностите, които отговарят на това описание, казва Марк Крикорян от Центъра за изследване на проблемите на имиграцията. В случая, обществената полза от стартъп е създаването на работни места.

Коментар