Xiaomi Redmi 4X – оптималният бюджетен смартфон

Xiaomi Redmi 4X е чудесен избор за бюджетен смартфон със своя 5-инчов HD дисплей, сравнително лек и тънък, със заоблени краища и мощен хардуер

Разнообразието от смартфони, достъпни на пазара, е наистина объркващо за потребителите. Това важи с особена сила в сегмента на бюджетните устройства, с цени до 200 долара, където се предлагат всевъзможни устройства с близки на пръв поглед характеристики.

Xiaomi, китайският бранд, който от няколко години гради изключително сериозен имидж на пазара, е силно представен не само в средния и високия клас, но и при бюджетните устройства. Смартфон за около 130 долара с марката на Xiaomi определено е покупка, за която едва ли някой ще съжалява – характеристиките, дизайнът и потребителският интерфейс на подобен продукт си струват всеки цент.

Попадна ни моделът Xiaomi Redmi 4X – смартфон, който се продава в момента за 129 долара по целия свят. Това е едно удобно за използване устройство с оптималния за повечето потребители 5-инчов дисплей, сравнително леко и тънко, със заоблени краища и лесен достъп до слотовете за сим карти. Същевременно, Redmi 4X предлага мощен хардуер за безпроблемно 4G сърфиране в интернет, работа с приложения от Google Play, забавления с игри, музика и видео.

Корпусът на Xiaomi Redmi 4X съчетава пластмаса и метал, има компактни размери 13,92x700x0,87 см, а теглото на смартфона е около 150 грама заедно със солидната батерия 4100 мАч, която не се сменя. Въобще това е устройство, което не предполага да го отваряте – нито заради батерията, нито заради сим картите. Последните се поставят на специалния носещ механизъм, който излиза отстрани на смартфона с помощта на приложения в комплекта инструмент (SIM игла) и след това се прибира плътно обратно, без никаква изпъкналост над повърхността на корпуса.

Дисплеят е перфектен – ярък, гладък и много отзивчив на докосванията, покрит с 2.5D извито стъкло. С диагонал 5 инча и резолюция HD 1280×720 пиксела (гъстота 295 ppi), ще получите мечтаното потребителско изживяване при гледане на видео и игри.

Основната камера, разположена на гърба на устройството, има отлични параметри – резолюция 13MP, апертура f/2.0, LED светкавица и автофокус – и освен хубави снимки може да записва видео 1080p/720p със скорост 30 кадъра в секунда. Предната камера също е на ниво – с резолюция 5MP качеството на селфи снимките няма да ви изневери.

Xiaomi Redmi 4X разчита на мощен хардуер – платформа Snapdragon 435 с осем изчислителни ядра на тактова честота 1,4GHz и графично ядро Adreno 505, допълнена от 3GB оперативна памет (RAM) и 32GB постоянна памет за съхранение на приложения и съдържание. Това са характеристики, напълно достатъчни за нуждите на повечето потребители.

Xiaomi е предвидила и възможност за разширение на паметта чрез microSD карта с капацитет до 128GB, която се поставя на изскачащия носач заедно със сим картата. Можете да работите с две сим карти от тип micro SIM и nano SIM или с една сим карта и една microSD карта, инсталирани едновременно. Смартфонът е съвместим с всички популярни мобилни мрежи – 2G, 3G и 4G. За достъп до интернет можете да ползвате и безжична връзка чрез вградения модул Wi-Fi 802.11b/g/n. Наличен е, разбира се, и задължителния Bluetooth модул за обмен на данни и синхронизиране с близки устройства.

Въпреки че е устройство от бюджетен клас, Redmi 4X има скенер на пръстови отпечатъци, разположен на гърба, за подсигуряване на достъпа до устройството. Но това едва ли е изненада, тъй като повечето смартфони, дори и по-евтини от Redmi 4X, вече предлагат подобна характеристика.

Xiaomi Redmi 4X предоставя минималния набор от портове – един USB за захранване на устройството и обмен на данни с компютър и стандартно 3,5-мм гнездо за слушалки, наред със слота за сим картите. От дясната страна на корпуса са разположени стандартните бутони за регулиране на силата на звука и яркостта и за включване/изключване, отгоре е микрофонът, а отдолу – двата говорителя.

Смартфонът работи под управление на операционна система Android 6.0.1 Marshmallow и фирмена обвивка MIUI 8, която прави по-удобно използването на устройството. В момента Xiaomi Redmi 4X е достъпен на цена от $112,99 във вариант с 2GB оперативна памет и 32GB постоянна флаш памет. Комплектът включва самия телефон, захранващ адаптер, USB кабел, SIM игла и ръководство за потребителя.