Губиш Apple и излизаш от бизнеса

Решението на Apple да се откаже от графичните решения на Imagination Technologies предопредели съдбата на британския разработчик

Привилегията да бъдеш изключителен доставчик на технологии за Apple може да коства твърде скъпо на някои пазарни играчи. Нагледен пример за това е графичният разработчик Imagination Technologies.

През април тази година стана ясно, че Apple започва разработка на собствено графично ядро (GPU). Гигантът от Купертино информира своя британски партньор, че ще престане да използва неговите графични технологии в близките 15-24 месеца.

В резултат на това акциите на Imagination Technologies се сринаха с 67%. През май се появиха информации, че компанията възнамерява да съди Apple, като междувременно Imagination продаде дъщерната си фирма IMGworks, за да оцелее.

Днес Imagination публикува официално изявление, с което информира, че ще продаде всички свои активи.  Компанията твърди, че в последните седмици е получила няколко предложения и вече преговаря с потенциалните купувачи.

Имената на кандидатите и стойността на офертите не се съобщават. Новината за продажба доведе до поскъпване на акциите на Imagination с над 20%.

Apple е най-големият клиент на Imagination и изплаща по процент на своя партньор за всеки продаден iPhone и iPad. Освен това Apple е един от големите акционери в компанията с дял от 8,1%.

Графичните ускорите PowerVR на Imagination започнаха да се използват от Apple с процесорите A4 за смартфона iPhone 4, пуснат на пазара през 2010 г. Графика PowerVR се среща и в мобилните платформи на Samsung и MediaTek.

Коментари по темата: „Губиш Apple и излизаш от бизнеса”

добавете коментар...

  1. ха

    Ако Apple не им бяха клиент, Imagination Technologies щяха да са си добре развита квартална технологична фирмичка. Но при сегашното положение те отдавна са загубили този минималистичен вид организация на фирмата си и очевидно са на никъде.

  2. Anonymous

    Там е работата, че има два наистина големи играчи на този пазар – Apple и Qualcomm. Qualcomm предпочитат ARM Mali.

    Може да се каже, че ако Apple не им бяха клиент, Imagination Technologies щяха да потънат значително по-рано.

  3. Micron

    Zamina si oshte edna firma…

Коментар