Mac остава по-сигурен от Windows РС-тата

Епълските компютри Mac продължават да бъдат по-устойчиви на вирусни атаки от Windows системите, сочат данните от нов доклад на компанията за сигурност McAfee. Въпреки ръста в броя на заплахите и инфекциите, Mac остава относително по-слабо засегнат от вируси, в сравнение с Windows компютрите.

През първото тримесечие на годината броят на заплахите за Apple Mac се е увеличил с 53%, твърди McAfee. Компанията е регистрирала 700 хиляди случая на зарази, но се наблюдава спад в появата на нови разновидности на вируси за Mac OS.

Основната част от вирусите в момента попадат в категорията на рекламния софтуер, прикрепен към приложения, сваляни от потребителите. Именно на този тип приложения се дължи ръстът в броя на инфекциите за Mac. Но макар, че рекламният софтуер дразни потребителите, той не поврежда файловете.

Ситуацията при Windows обаче е доста по-лоша. През първото тримесечие McAfee е регистрирала около 700 млн. случая на инфекции на различните версии на Windows, т.е. 1000 пъти повече отколкото при MacOS, като в същото време разликата в популярността на двете платформи е много по-малка. Това несъответствие се обяснява с по-голямата устойчивост на MacOS към вирусите, в сравнение с Windows.

При мрежовите атаки най-активни са червеите, които са отговорни за 24% от атаките, следвани от DDoS атаките с 20% и директните атаки срещу браузъра с 23%. В около 8% от случаите се използват физически въздействия, при 7% е атакуван протоколът SSL, а 6% от мрежовите атаки разчитат на злонамерен софтуер.

McAfee разглежда и произхода на DDoS атаките, извършвани от ботмрежи. Оказва се, че 39% от ботмрежите през първото тримесечие са били разположени на територията на САЩ. На второ място с 10% е Германия, следвана от Китай, Южна Корея и Холандия с по 5%, Русия с 4%, Япония и Великобритания с по 5%.

Коментари по темата: „Mac остава по-сигурен от Windows РС-тата”

добавете коментар...

  1. Saevar

    всеки осмокласник дори който е пипал Мак знае че на М$ системата е като разграден двор, вярно е и че М$ са най-разпространената но поради 20 годишен монопол.. тва е друга тема обаче…

  2. :)

    А, анонимният няма ли да се замисли, че не всеки компютър е еднакво интересен за атакуващите?

    Botnets не подбират потребители, за тях тия 4% не са интересни. Но, според McAfee червеите са най-активни, т.е. вирусите, които целят да извличат информация от компютрите.

    Apple държат 90% от пазара за компютри от $1000 и нагоре. Пазар, в който очевидно повечето потребители са платежоспособни и нямат проблем да платят $100-$200 откуп, ако ги налази ransomware.

    Също, масово висш управленски персонал по големите западни компании ползват macOS. А, компютрите им съдържат информация, която струва много-много пари.

    Като добавим и, че според “компютърните разбирачи” macOS ползват само нуубс и ламери, т.е. хора, които не са достатъчно грамотни, че да се пазят, в крайна сметка излиза macOS би трябвало да е доста апетитна цел за атака.

    Истината е, че Windows винаги е бил пробито корито и винаги ще си остане такъв.

  3. Anonymous

    А McAfee дали са се замисляли ли, че никой нормален човек няма да инвесира време и ресурси в разработката на вирус…, за да инфектира в най-добрият случай 4% от потребителите на компютри.

Коментар