Бил Гейтс отрече да има рецесия в САЩ

Основателят на Microsoft и най-богат американец Бил Гейтс направи изненадващо изказване по телевизионния канал CNN. Идеологът на най-успешната софтуерна компания в света опроверга водещите финансисти, че САЩ са в състояние на рецесия.
Да, криза има, но не може да се говори за депресия или колапс, успокои аудиторията Гейтс. Броят на иновациите и обемът на инвестициите са достатъчно високи, за да предпазят от срив икономиката.
Финансовата криза няма да сложи край на капитализма или да доведе до депресия, заяви още Бил Гейтс, като така застана на коренно противоположна позиция от тази на редица финансисти.
Като цяло компаниите не са загубили интерес към инвестирането, въпреки ситуацията на ипотечния пазар. Това прави кризата много интересна, каза притежателят на 57 милиарда долара, които се оказаха достатъчни да заеме първо място в последната класация на Форбс за най-богатите американци.
Перспективите пред американската и световната икономика са в иновациите, посочи Бил Гейтс. А в тази област всичко е ОК в момента – иновациите и инвестициите в сектора сега са повече от когато и да било, обоснова своята теза водещият ИТ бизнесмен.
Не толкова оптимистично звучи обаче финансистът Джордж Сорос, който е убеден, че САЩ са в рецесия, която ще продължи дълго. Друг от топ милиардерите, мексиканецът Карлос Слим, пък смята, че сегашната криза е по-тежка от тази по времето на голямата депресия.
Неотдавна, на форум в Давос, Бил Гейтс отново изненада и дори настрои срещу себе си част от бизнес елита, като призова за креативен капитализъм. Под това понятие основателят на Microsoft разбира бизнесът да работи и за обществото, а държавата да насърчава социално отговорните компании. Думите на Гейтс, изречени тогава, сега звучат като пророчество, предвид последвалия крах на Уолстрийт, провокиран от необуздания стремеж към печалби. 

Коментар