Открита е критична грешка в процесорите Skylake и Kaby Lake

Разработчици на Debian алармираха за открита уязвимост в процесорите от 6-то и 7-мо поколение Intel Skylake и Kaby Lake с поддръжка на технологията за многопоточно изпълнение HyperThreading.

Под риск са потребителите на всички операционни системи и на всякакви конфигурации – настолни компютри, лаптопи и вградени решения с процесори от 6-то и 7-мо поколение на Intel, както и сървъри на база Xeon 5 и Xeon 6 и избрани модели Pentium.

При определени условия, кратките цикли с по-малко от 64 команди, използващи регистри AH, BH, CH или DH, както и съответните разширени регистри (RAX, EAX или AX за AH), могат да предизвикат непредсказуемо поведение на системата. Това се случва, когато са активни и двата логически процесора на един физически процесор, пояснява Intel.

Грешката може да бъде отстранена чрез обновяване на микрокода, разпространяван като актуализация на UEFI. С други думи, наличието на ъпдейт за конкретни дънни платки или готови РС зависи от техния производител. Като временно решение, потребителите могат да забранят HyperThreading в настройките UEFI.

Специалистите от проекта с отворен код Debian също препоръчват на потребителите незабавно да забранят функцията HyperThreading чрез настройките в BIOS и UEFI или да обновят микрокода на процесорите.

Дефектът в процесорите може да причини непредсказуемо поведение на системата – например да доведе до фалшиви грешки и неправилна работа на приложенията и операционната система, повреда и загуба на данни, гласи предупредителното съобщение до потребителите.

Разработчиците на Debian, в частност, вече пуснаха обновен Intel микрокод за дистрибуциите Debian GNU/Linux 9 Stretch и Debian GNU/Linux 8 Jessie с настояване към потребителите на Intel Skylake и Kaby Lake системи да обновят кода възможно най-скоро.

Първите процесори Skylake и Kaby Lake излязоха през септември 2015 г., така че потребителите на по-стари чипове от Intel нямат основание за тревога. Процесорите от 6-то и 7-мо поколение фигурират в два списъка, съответно за Skylake и Kaby Lake, като не всички от тях поддържат HyperThreading и следователно не са дефектни

Коментари по темата: „Открита е критична грешка в процесорите Skylake и Kaby Lake”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Асене, опастност винаги ще има. Защо? Ами защото сме хора. Направи аналогия с автомобилния транспорт, който е столетие по – стар от компютрите. Опасността си съществува и няма изгледи да изчезне дори с автоматизирането му 😉

  2. Асен Данев

    Продават ни бъгави и дефектни операционни системи, продават ни бъгави и дефектни процесори, дънни платки, видеокарти… И накрая ни шпионират със всяко приложение като се почне от браузера и се стигне до антивирусната програма. Няма ли да се създаде някакво движение за защита на потребителите на компютърни системи?

  3. Saevar

    цъкайте си с АМД и няма да имате проблеми, аз така вече 4 години си цъкам на 6 ядрен АМД с ГНУ-Линуксче..

Коментар