SSD-та записват петабайти преди да излязат от строя

SSD устройства на Samsung записват внушителните 9,1 петабайта данни, преди да излязат от строя

Определени модели SSD устройства (твърдотелни, или полупроводникови дискове) записват до няколко петабайта данни преди да излязат от строя, показват тестове на ComputerBase, огласени тази седмица.

На изпитания са били подложени устройства като Crucial BX 200, OCZ TR150, Samsung 750 Evo, Samsung 850 Pro, SanDisk Extreme Pro и SanDisk Ultra II. От всеки модел са тествани по два екземпляра, за да се гарантира точността на резултатите.

Всички устройства са превишили обещания от производителя параметър TBW (Total Bytes Written), който показва какъв обем данни могат да се запишат на полупроводниковия диск през неговия жизнен цикъл.

Първи от играта е отпаднал моделът Crucial BX 200 с памет от TLC. Двата тествани диска са записали съответно 187 и 280 терабайта (TB) данни при обещани от производителя 72 терабайта, т.е. с 2,5 пъти повече в най-лошия случай.

Моделът Samsung 750 Evo постига по време на изпитанията резултат от над 1,2 петабайта, докато дисковете OCZ TR150 и SanDisk Ultra II се вместват между Samsung 750 Evo и Crucial BX 200.

На SSD диска SanDisk Extreme Pro са записани около 2,2 петабайта – резултат, който му отрежда второ място. При това, моделът е излязъл от строя заради проблем с електрозахранването, а не заради изчерпване на възможностите на самата памет.

Победител в тестовете е Samsung 850 Pro с внушителния резултат от 9,1 петабайта, при заявени от производителя 150 терабайта, което означава 60 пъти повече. По-подробни данни са достъпни в платения доклад на ComputerBase , вкл. за капацитета на тестваните устройства.

Въпросът за издръжливостта на SSD устройствата е актуален, откакто се предлагат подобни продукти на пазара. Много потребители се опасяват от бързо износване на устройствата и загуба на информацията в тях. Резултатите от тестовете на ComputerBase би трябвало да внесат известно успокоение сред потребителите на SSD.

Коментари по темата: „SSD-та записват петабайти преди да излязат от строя”

добавете коментар...

  1. Mk

    Ще видим

Коментар