Най-бързата Vega графична карта вече е на пазара

Radeon Vega Frontier Edition осигурява до 172% по-висока производителност при рендериране от съпоставимата карта на конкуренцията, заявиха от AMD

AMD пусна на пазара графичната карта Radeon Vega Frontier Edition, за която компанията твърди, че е най-бързата в света. Картата е предназначена за разработчици в сферата на изкуствения интелект, създаването на игри и съдържание с фотореалистични изображения.

Това е първият продукт, базиран на Vega архитектурата за графични процесори (GPU). Radeon Vega Frontier Edition осигурява до 172% по-висока производителност при рендериране от съпоставимата карта на конкуренцията, заявиха от AMD.

Чрез своя нов контролер на кеша с висока пропускателна способност (High Bandwidth Cache Controller) – крайъгълен камък на усъвършенстваната архитектура за гарафична памет HBM2, Radeon Vega Frontier Edition разширява капацитета на традиционната GPU памет до 256TB, като позволява обработка на големи масиви от данни с лекота.

AMD съобщава, че Vega картата постига 33% по-добър резултат от конкуренцията в бенчмарка DeepBench, който измерва базовите операции, включени в обучението на дълбоки невронни мрежи.

Заедно с мащабируемата софтуерна платформа с отворен код ROCm на AMD, Radeon Vega Frontier Edition проправя пътя напред в области като изкуствен интелект (ИИ). Разработчиците сега могат да използват мощта на Vega архитектурата за създаване на алгоритми за машинно обучение, базирани на Radeon Vega Frontier Edition, преди да поставят новите продукти в големи сървъри, снабдени с Radeon Instinct ускорители. Новото решение дава скок в параметъра „производителност за долар“.

Революционният енджин на паметта на Radeon Vega Frontier Edition позволява на професионалистите да постигат фотореалистични детайли в компютърно генерираните изображения. Графичният процесор на картата предлага мулти-GPU мащабиране и с 91% по-бързо рендериране при използване на два графични процесора Radeon Vega Frontier Edition.

Картата ускорява също създаването на игри, като предлага GPU оптимизиране за всяка стъпка от работния процес. Това включва всичко – от производствената фаза до тестването на геймплея и оптимизацията на производителността. Потребителите могат да превключват безпроблемно между Radeon Pro режим и Gaming режим, да сменят между разработката с приложения за анимация като Maya на Autodesk и оптимизации на производителността с безплатните, с отворен код програмни средства, достъпни чрез инициативата GPUOpen на AMD.

Изчислителната мощност в Radeon Vega Frontier Edition и поддръжката на екосистема с отворен код дава на новото поколение разработчици и създатели на филми възможността да пробият в области като виртуална реалност (VR) и 360-градусово видео-съдържание. Картата постига максимално възможния резултат в бенчмарка SteamVR, до 21% по-висок от мулти-GPU решението с Radeon Pro Duo.

Radeon Vega Frontier Edition е достъпна от онлайн магазини в избрани региони от днес, с препоръчителна крайна цена (в САЩ) от 999 щатски долара за варианта с въздушно охлаждане. Версията с водно охлаждане се очаква да бъде пусната през 3-то тримесечие на 2017 г. с препоръчителна крайна цена от 1499 щатски долара.

Коментар