Кибер катастрофа сполетя Украйна

Мощна кибер атака извади от строя ключови ИТ системи на Украйна, съобщават различни източници. Поразени са също така компютърни системи в Русия и други държави.

Украйна е пострадала най-силно от криптиращия вирус. Извън строя са системите на десетки правителствени и бизнес организации. Така например, недостъпен е сайтът на правителството и няколко министерства. Заразени са всички правителствени компютри, съобщава вицепремиерът Павел Розенко във Facebook.

Жертви на вируса са и няколко банки, които изпитват трудности с обслужването на клиенти, информират от Националната банка на Украйна. Засегнато е и основното летище в Киев, където не работи информационното табло и се съобщава за възможни закъснения на полетите.

Вирусът атакува пощите, телевизиите и енергийните компании. Ударени са още сайтът на Чернобилската АЕЦ, авио-производителя Антонов и държавното предприятие Документ, което се занимава с оформянето на документи.

Атаката е започнала днес следобед в Украйна и Русия чрез разпространение на вируса по електронната поща. В съобщенията има опасен линк, от който се зарежда изпълним файл, а той от своя страна инсталира вируса. Следва заразяване на цялата корпоративна мрежа.

Вирусът-изнудвач поразява компютри под управление на Windows, като криптира съдържанието им и иска откуп в размер на 300 долара във вид на биткойн. Според Лаборатория Касперски, вирусът имитира електронен подпис на Microsoft, в резултат на което потребителят не получава предупредително съобщение, че програмата може да е опасна.

В Русия са атакувани нефтената компания Роснефт и принадлежащата й Башнефт. В ранния следобед техните сайтове са били недостъпни, но добивът на нефт не е нарушен, тъй като компаниите са преминали към резервната система за управление.

За проблеми съобщават от производителя на шоколади Mondelez, известен с марките Alpen Gold и Milka, а също и една банка, която е прекратили своите операции с клиенти. Лаборатория Касперски твърди, че жертви на криптовируса има и в други държави, като тази информация се потвърждава и от останалите антивирусни компании.

Коментари по темата: „Кибер катастрофа сполетя Украйна”

добавете коментар...

 1. ААА

  Кефи ме как руснаците се правят че и те са ударени, за да не ги винят за стореното.

 2. Anonymous

  Да минават на пингвин.

 3. Saevar

  за украинците знам 2 неща: жените им са красиви и ГОЛЕМИ мръсници в кревата и че украинец баровец няма ( е може и да има ама незнам някой украинец в Марбея да има къща)

 4. Иван

  Трябва и акъл ! Украинците не са много силни в мисленето !

Коментар