Xiaomi планира услуги с изкуствен интелект

Xiaomi разполага с най-голямата екосистема за интернет на нещата (IoT), твърдят от компанията

Милиони хора по света ползват смарт устройства на китайската компания Xiaomi – от фитнес гривни до умни освежители за въздух. В бъдеще, благодарение на технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение, Xiaomi ще предложи допълнителни, персонализирани услуги на базата на събираната от устройствата информация.

Вицепрезидентът на компанията Уанг Сианг твърди пред The South China Morning Post, че Xiaomi разполага с най-голямата екосистема за интернет на нещата (IoT). Към края на 2016 г. в света е имало от порядъка на 50 млн. свързани към интернет устройства на Xiaomi, вкл. смартфони, фитнес гривни Mi band, умни лампи, кантари и други устройства, управлявани от смартфоните.

Xiaomi влага огромни средства в развитие на перспективни технологии и изграждане на лаборатории за разработки в областта на виртуалната реалност, роботехниката и изкуствения интелект. Компанията счита, че изкуственият интелект е една от най-важните технологии на бъдещето, която променя кардинално живота на хората.

Така например, фитнес гривните записват ежедневно най-различни данни – брой изминати стъпки, продължителност на съня, пулс и др. Като ги обедини с данните от други смарт устройства, например умни кантари, Xiaomi би могла да предложи заедно със свои партньори индивидуални програми за упражнения и диета на клиентите си.

Именно евтините фитнес гривни, с цени от 17 до 22 долара, помогнаха на китайската компания да оглави рейтинга на водещите производители на носима електроника. По данни на IDC, през първото тримесечие на 2017 г. Xiaomi е доставила на пазара 3,6 млн. подобни устройства, което й отрежда дял от 14,7%, докато Apple държи 14,6%.

Коментар