Гигантски грид ще поеме данните от колайдера

Европейската организация за ядрени изследвания CERN ще разчита на компютърен грид за обработка на данните от адронния колайдер. Матрицата от разпределени изчислителни ресурси е най-голямата от този тип в света, твърди агенция Синхуа.

Наречена Worldwide LHC Computing Grid, мрежата обединява 140 изчислителни центъра, разположени в 33 държави. Гридът ще обработва над 15 милиона гигабайта данни годишно, постъпващи от ускорителя на частици на френско-швейцарската граница, известен още като Големия адронен колайдер (LHC).

Подобно количество информация не е по силите и на най-мощния суперкомпютър. Това е и причината CERN да потърси решението в грид технологията, която предполага разпределени изчисления.

Информацията от датчиците ще постъпва по оптични кабели в 11 големи центъра в Европа, Северна Америка и Азия, откъдето ще се разпределя и към останалите 129 центъра.

Общо, в грид системата ще бъдат “впрегнати” около 100 000 процесора. Всички те ще работят в реално време като един свръхмощен компютър. За един ден матрицата ще обработва такова количество данни, за което на обикновен персонален компютър ще са необходими 700 години.

В момента обаче ускорителят е в покой. Авария скоро след пускането му доведе до изтичане на хелий в дългия 27 километра тунел. Повторният старт на колайдера е предвиден за пролетта на 2009 година. С помощта на ускорителя учените се надяват да възпроизведат раждането на вселената.

Коментар