Бум на кибер измамите в британски банки

Загубите от кибер измами на финансовия сектор във Великобритания са нараснали със 185% през последните шест месеца.

Общо, банките и други финансови институции са претърпели загуби за 21,4 милиона британски лири за първото полугодие, в резултат на интернет престъпления, съобщи асоциацията на системите за клирингови плащания (APACS).

За същия период на миналата година загубите в сектора от действията на кибер мошеници са били 7,5 милиона лири.

APACS отдава ръста в загубите на увеличения брой успешни фишинг атаки. Над 20 000 опита са били регистрирани през тази година, докато през 2007-а броят им е бил с 13 000 по-малко.

Основна цел на кибер мошениците са клиентите на банките, тъй като преодоляването на системите на самите банки не им е по възможностите.

Нарасналият брой измами вероятно ще провокира обсъждането на законодателни инициативи в британския парламент, които да наложат на банките юридическа отговорност за допускането на мошенически операции.

Все пак APACS смята, че бумът в кибер измамите не е катастрофален и напълно съответства на темповете на развитие на онлайн комерсиализацията. По данни на асоциацията, от 2001 до 2007 година броят на мошеническите операции в интернет е нараснал с 204%, докато легалните онлайн операции са се увеличили с 415%.

Коментар