Тайни версии на Windows 10 са изтекли от Microsoft

В изтеклия по-рано този месец сорс код на Microsoft се съдържа информация за тайни версии на Windows 10

Масивното изтичане на сорс код от Microsoft по-рано този месец продължава да се коментира в ИТ общността. Кодът е е съдържал различни версии за мобилни процесори и сървъри, които никога не са пускани в експлоатация, както и тайни версии на Windows 10. 

Смята се, че събраните данни са били откраднати директно от Microsoft през май тази година. Кодът и различните му прилежащи ресурси не са за публична употреба и използването им от хора извън фирмата може да доведе до заплахи за сигурността, които ще са много по-силни и сложни от обичайните.

Принципно, софтуерният код е достъпен само за служители на компанията, разработчици на хардуер и отбрани клиенти, които допринасят за развитието на системата, отбелязват специалистите. Сред изтеклите данни са и тайни версии на Windows 10, Windows Server 2016 и различни 64-битови ARM версии. В комплекта за разработка са включени и инструменти за адаптация на системата към мобилни устройства.

След разпространяване на кода, Microsoft, заедно със сайтовете, където той беше споделен, предприе действия за неговото премахване. Но изтеклите данни са прекалено много, за да може Microsoft да спре използването им от потребителите чрез ограничения във фърмуера.  

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментар