Samsung изпреварва Intel на пазара за чипове

Като най-голям производител на памети в света, Samsung започна да генерира повече приходи, отколкото Intel получава от процесорите си

Силното търсене на памети ще изстреля Samsung пред Intel на световния пазар за чипове. Второто тримесечие на годината ще се окаже историческо за корейския производител – за първи път приходите на Samsung ще надвишат тези на Intel, прогнозира анализаторската компания Nomura.

Intel оглавява полупроводниковата индустрия от 1993 г. насам, когато пусна на пазара процесорите Pentum, припомня Файненшъл Таймс. Последва обаче спад в РС бизнеса за сметка на стремителен ръст при мобилните устройства, в резултат на което Samsung догони Intel.

Корейската компания се явява най-големият производител на памети в света, а този компонент е ключов за смартфоните, таблетите и други устройства. Samsung освен това произвежда собствени процесори на приложения за смартфони, както и мобилни чипове за конкурентите, вкл. Apple и Qualcomm. В същото време Intel изпитва трудности да се наложи на мобилния пазар.

По данни на Nomura, продажбите на чипове през второто тримесечие (април-юни) ще донесат на Samsung около 15,1 млрд. долара, докато Intel ще заработи около 14,4 млрд. долара. Нещо повече, Samsung се очертава като лидер при чиповете за цялата 2017 г., ако не последва внезапен спад в цените на паметите през второто полугодие.

Прогнозата сочи приходи за Samsung от чипове в размер на 63,6 млрд. долара за 2017 г., спрямо 60,5 млрд. долара за Intel. В ерата на мобилните устройства търсенето на DRAM памети и SSD дискове нарасна значително, което доведе до поскъпване на компонентите в условия на дефицит. Пазарът на памети стана по-голям от този на процесорите, коментира Nomura.

През първото полугодие средната цена на DRAM паметите се е покачила с 25% спрямо същия период на предходната година, а при NAND флаш паметите се наблюдава поскъпване с 15%. Тази тенденция ще се запази и през третото тримесечие, твърдят анализаторите.

IC Insights също очаква Samsug да изпревари Intel по приходи от чипове през второто тримесечие с резултат от 14,9 млрд. долара, спрямо 14,4 млрд. долара за конкурента. Ако паметите не поевтинеят през второто полугодие, Samsung ще изпревари Intel по приходи за цялата година, твърди IC Insights, очаквайки двете компании да направят по около 60 млрд. долара.

Коментар