Чип измерва вятъра на Марс

Следващата година за пръв път в космическа програма ще бъде използван силициев чип. Планираната от НАСА мисия трябва да събере повече информация за почвата и атмосферните процеси на червената планета.
Всъдеходът на марсианската научна лаборатория ще има на борда си повече и по-сложно оборудване от предишните мисии, част от което представлява станцията за наблюдение на околната среда REMS. Тя трябва да регистрира, записва и изпраща данни за температура, налягане и скорост на вятъра с помощта на силициеви чипове, които генерират тримерен модел на въздушните движения.
Всеки от шестте датчици на вятър е направен от 5 платинени компонента, четири от които са предназначени да измерват вятъра, а петият предлага референтна точка за наблюдение на външната температура. Датчиците са разпределени равномерно във всъдехода на точно 120 градуса един от друг.
Изобретението е дело на екип от испански изследователи от няколко големи компании и университети, ръководен от професор Луис Васкес от университета Complutense в Мадрид.

Коментар