Литва иска от НАТО да прилага чл. 5 при кибератаки

Задействането на прословутия чл. 5 от Северноатлантическия договор при кибератаки става все по-желана опция за източноевропейските членки на Алианса. В потвърждение на това президентът на Литва Далия Грибаускайте предложи в точка 5 на договора да бъде вмъкната поправка именно за кибератаките.

Идеята беше огласена по време на срещата във Варшава между държавните глави на страните от Източна Европа с американския президент Доналд Тръмп. Съгласно чл. 5 от договора, подписан през 1949 г. във Вашингтон, въоръжено нападение срещу която и да е страна членка на НАТО се разглежда като нападение срещу целия блок и страните от Алианса се задължават да реагират съвместно, вкл. чрез военни средства.

Грибаускайте смята, че включването на киберзащитата в чл. 5 от договора за НАТО би било важна стъпка за Литва. По нейните думи, страните участници в НАТО се нуждаят от по-бърз и по-ефективен алианс.

Изтъква се, че подобна поправка в договора няма да противоречи на нормите на ООН, тъй като т. 51 от устава на организацията гарантира правото на индивидуална или колективна самоотбрана. Чл. 6 на Северноатлантическия договор пък конкретизира, че нападението над една страна означава атака на нейната територия, въоръжените й сили, корабите или самолетите.

Коментари по темата: „Литва иска от НАТО да прилага чл. 5 при кибератаки”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Браво – изкара си рублите.

  2. Anonymous

    Американците са си намерили кой да им пробутва плановете. Литва били искали …

    Явно видяха, че прекалено лесно ги хващат, когато изсценират терористични атаки (false flag operations) и затова ще използват измислени кибератаки. Защото е много трудно да се докаже, че не е имало такива.

Коментар