Google финансира услуга за писане на статии

Иновативен проект, съвместна разработка на британската новинарска агенция Press Association и стартъпа Urbs Media, получи финансиране от интернет гиганта Google.

Отпуснатите средства в размер на 706 хиляди евро ще бъде изразходвани за по-нататъшно развитие на софтуерен проект за автоматично писане а статии, съобщи Press Association.

Услугата RADAR предвижда създаване на журналистичeски шаблони на статии, които автоматично ще бъдат допълвани от информация, снимки и видео от източници на отворени данни.

Очаква се системата да бъде завършена и пусната в действие през 2018 г. По план, софтуерът трябва да пише по около 30 хиляди статии месечно, като използва изкуствен интелект.

Коментари по темата: „Google финансира услуга за писане на статии”

добавете коментар...

  1. ха

    Аз говорех чисто хипотетично. Иначе е повече от ясно, че няма да стане…
    И при това споменавах за “софтуерните гиганти”, а Google е само пример за конкретния случай от статията.

  2. Димитър Иванов

    До “ха” – разбирам те какво искаш да изразиш, но няма как вкупом голяма част или всички от журналистите и медиите изведнъж да се обединят срещу Гугъл. Просто няма организационния ресурс между тях как да се случи. Но си представи даже и да стане, то утре Майкрософт или Епъл или АйБиЕм ще направят нещо такова с автоматично генерираните новини.

    Всичко, което искам да кажа – да звучи логично, но това не е начина. Или се променяш, или допълваш услугата и я правиш по-добра или губиш или продаваш бизнеса си на по-силния на деня докато все още можеш да вземеш добри пари.

  3. ха

    Според мен писането на статии, чрез изкуствен интелект цели основно да убие новинарския бизнес във вида в който го познаваме. Целта е журналистите да започнат да получават много по-ниски заплати, защото хората ще могат да четат и сносно написани автоматично генерирани новини.
    Решението не е с патрони, а трябва журналистите да се усетят навреме и да спрат да “наливат в мелницата” на софтуерните гиганти като Google! Трябва да спрат да пишат статии за тях (не говоря за българските медии, а за световен мащаб, естествено). Така и самите гиганти ще станат наясно докъде могат стигнат с финансирането на проекти.

  4. Anonymous

    Вижда се, че ‘демократите’ са взели присърце проблемите със свободата на словото!

    Решиха, че ще маркират мненията и информацията, които не им изнасят, като фалшиви новини.

    Но, това не е достатъчно, защото хората ще продължават да търсят алтернативни източници на информация. Затова ще заровят всичко в хиляди боклучави новинки, генерирани автоматично.

    А, може ли да им дръпнем шалтера централно на тия посредством познатите и доказано ефективни средства, примерно 5.56×54 и 7.62×54?

Коментар