Apple строи дейта център в Дания за близо $1 млрд.

Apple планира да построи в Дания втори център за данни, работещ с източници на възобновяема енергия, предаде Ройтерс. Проектът се оценява на около 920 млн. долара.

Центърът ще бъде разположен близо до границата с Германия. Това е вторият подобен обект на Apple в Дания, захранван изцяло от ВЕИ. Първият се очаква да заработи до края на годината.

По план, новият дейта център трябва да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2019 г. Той ще доставя на европейските потребители онлайн услуги на Apple от рода на iTunes Store, App Store, iMessage, Maps и Siri.

Ветрогенератори осигуряват напълно нуждите от електроенергия на Дания. Още пред 2015 г. правителството на страната изпълни предсрочно програмата си за обезпечаване на потребностите от ток с възобновяеми енергийни източници.

В началото на годината Грийнпийс посочи Apple за най-зелената компания, която активно използва екологично чиста енергия и всячески щади природата. 83% от цялата изразходвана от Apple енергия идва от възобновяеми източници.

Коментар