Проекти на ЕС отварят хиляди работни места

Хиляди младежи получават възможности за работа или стаж в друга държава от ЕС в рамките на Европейския корпус за солидарност

Откриват се хиляди възможности за работни места и стаж в ЕС, след като преди половин година стартира Европейският корпус за солидарност и след свързването на кандидатите и работодателите за доброволчески назначения през март 2017 г.

Два проекта, ръководени от италианските и френските публични служби по заетостта, ще предложат свързани със солидарността работа или стаж в друга държава от ЕС на 6000 млади хора, съобщи днес Европейската комисия.

„Целта на Европейския корпус за солидарност е да се открият повече и по-добри възможности. В сътрудничество с публичните служби по заетостта и партньорите на място ще предоставим на хиляди младежи конкретна възможност за работа или стаж в области, свързани със солидарността, в цяла Европа. Това ще им позволи да развиват своите умения и да увеличават бъдещите си перспективи на пазара на труда”, заяви комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

Двата проекта са ръководени от френската публична служба по заетостта и италианската Национална агенция за активни политики за заетост. Те обединяват публични служби по заетостта и организации от различни държави – членки на ЕС, например организации на работодателите и институти за обучение, за да предоставят възможности за работа или стаж в области, свързани със солидарността, на младежи на възраст между 18 и 30 години.

Избраните участници ще могат да се включат в широка гама от дейности като здравеопазване, социална интеграция, опазване на околната среда, помощ за мигрантите и бежанците или хранителни помощи в друга държава от ЕС. Проектите ще установят връзка с работодатели, ще гарантират подбиране на подходящи кандидати и ще предоставят финансова и друга подкрепа, напр. обучение.

Двата проекта ще продължат до март 2019 г. Те се финансират с над 14 милиона евро от Програмата за заетост и социални иновации, уточни Европейската комисия. Успоредно с това Европейският корпус за солидарност ще бъде доразвиван и консолидиран. Целта е да се предоставят 100 000 места до края на 2020 г.

След като бе стартиран на 7 декември 2016 г., в Европейския корпус за солидарност се включиха повече от 32 000 младежи. През март 2017 г. започна свързването с организации; оттогава насам бе осъществен контакт с около 11 500 участници и 460 предложения бяха приети.

На 30 май 2017 г. Комисията представи предложение за поставянето на Европейския корпус за солидарност на здрава основа с бюджет от 341,5 милиона евро за периода 2018-2020 г. и специфична правна уредба. Освен че ще предлага доброволческа дейност, стажове и работа, в бъдеще Европейският корпус за солидарност ще предоставя на участниците и възможност да създават свои собствени проекти за солидарност или да кандидатстват като група за извършване на доброволческа дейност.

Коментари по темата: „Проекти на ЕС отварят хиляди работни места”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Иво, не се притеснявай, фъфляка е местният трол, всички много му се радват на малоумието.

    Явно мама и тати са го уредили да точи кинти по някое европроеткче, без да е свършил работа и за 5 стотинки. То е и по-добре, че нищо не прави, защото пораженията от такива като него пораженията струват многократно повече.

  2. Ivo

    Ако намекваш, че съм трол, ходи си със здраве – не позна! Що за нищожество си, че да ми квалифицираш коментара като глупост, алоу? Я се скрии!

  3. Фофу

    Хайде още един дето си изплющя глупостите и сега вече е на опашката за рубли.

  4. Ivo

    “Избраните участници ще могат да се включат в широка гама от дейности като здравеопазване, социална интеграция, опазване на околната среда, помощ за мигрантите и бежанците…”

    Европа продължава да върви към насаждане на омраза срещу определени етноси и да разпалва война между тях!

Коментар