Samsung поскъпна до над 400 млрд. долара

Пазарната капитализация на Samsung превиши $400 млрд. след поскъпване на акциите й

В последните шест месеца пазарната капитализация на Samsung Group, най-големия южнокорейски конгломерат, се е увеличила с 83,5 млрд. долара, благодарение на успеха на Samsung Electronics, съобщи Yonhap News.

Към 10 юни т.г. стойността на 16-те дъщерни компании в състава на Samsung Group възлиза на над 400 млрд. долара, или с 26% повече отколкото в края на 2016 г. Най-голям ръст бележи Samsung Electronics, чиято пазарна капитализация се увеличи от $56 млрд. и в момента е около $276 млрд.

Активите на Samsung поскъпват на фона на растящите борсови котировки на компанията, която се явява най-големият в света производител на смартфони и памети. Докато в края на 2016 г. акциите на Samsung Electronics се търгуваха на ниво 1,8 млн. вона, в началото на тази седмица цената им достигна 2,43 млн. вона (2111 щатски долара) след рекордни финансови показатели за тримесечието.

Приходите и оперативната печалба на Samsung Electronics за периода април-юни възлизат съответно на $52,1 млрд. и $12,1 млрд. долара. С подобни резултати, корейският гигант изпреварва Apple като най-печеливша технологична компания в света. Очаква се също Samsung да изпревари и Intel в бизнеса с чипове.

Анализаторите очакват пазарната капитализация на Samsung Electronics до продължи да расте и в бъдеще, като резултат от повишаващите се приходи и печалби на компанията.  Hana Financial Investment прогнозира, че през третото тримесечие на 2017 г. акциите на Samsung ще поскъпнат до 2607 долара за брой.

Коментар