Биткойн е застрашен от разцепление

Най-вероятно биткойн ще продължи да съществува паралелно в две версии

Пазарът на популярната криптовалута биткойн е пред невиждан трус. След 160-процентното поскъпване от началото на годината, биткойн е изправен пред вероятността от разцепление.

Двете конкуриращи се групировки, които поддържат работоспособността на криптовалутата, подготвят свои обновления на софтуера, съобщи Блумбърг. Увеличава се вероятността от разделяне на биткойн на две части, а това би било безпрецедентно събитие за пазар с обем от 41 млрд. долара.

Твърди се, че двете групи теоретично са готови за консенсус, но той е трудно постижим, поради отсъствието на централен орган, който да организира примирието. Търговците, от своя страна, предупреждават за настъпващи промени и съветват инвеститорите в биткойн да действат веднага щом ситуацията се изясни.

В основата на конфликта е идеологическият разкол сред потребителите и разработчиците на биткойн. Поддръжниците на криптовалутата спорят дали тя трябва да се развива като мейнстрийм продукт или да остане в опозиция, трябва ли да бъде актив като златото или да се внедри в платежните системи.

Оформят се два лагера. Майнерите, които притежават скъпи системи за добив на биткойн, предлагат да се увеличи размерът на блоковете, докато техните опоненти – разработчиците на софтуер за криптовалути – настояват част от операциите да се извършват извън пределите на мрежата с цел разтоварването й, което ще позволи да се развиват и други биткойн проекти.

Един от вариантите е свързан с използване на протокола SegWit, който извлича подписа на транзакцията и я помества в отделна структура от данни. Но този подход ще отслаби значително позициите на майнерите, повечето от които са базирани в Китай и са вложили милиони в системи за добив на криптовалута.

Миналия месец без избрана компромисна технология – SegWit2x, която реализира SegWit и удвоява лимита за размер на блоковете. Тази технология устройства майнерите – 85% от тях са заявили готовност да я поддържат след пускането й на 21 юли 2017 г.

Но остават 15% потребители, които не искат да приемат SegWit2x и могат да предизвикат разкол в лагера на биткойн. Ако това се случи, най-вероятно биткойн ще продължи да съществува в два блокчейна паралелно, т.е. ще има две версии на криптовалутата.

Коментари по темата: „Биткойн е застрашен от разцепление”

добавете коментар...

  1. eelson

    копай с домашен щайга

  2. ха

    Булдозерист определено мисля, че с копаенето ти си по-запознат… Та аз съм само любител шофьор!

  3. Anonymous

    На 7 юли минният басейн BTC.com доби блок, който съдържаше транзакция с прибавена 80 БТК такса. BTC.com вярва, че таксата е била авария, тъй като таксата за транзакцията трябва да е била около 2 БТК и басейнът търси да му възстанови сумата.

    Базираният в Китай минен басейн BTC.com беше изненадан, че намери сделка в блок, който те докараха, привързана към такса 80 БТК ($ 200,000 USD). Инцидентната такса е голяма, но този тип инцидент се е случил многократно през годините. Минният басейн казва, че не се интересуват от запазването на парите и биха искали да върнат потребителя обратно, ако могат да потвърдят, че е тяхната сделка.

    “Наскоро BTC.com доби блок, съдържащ транзакция, която съдържаше зашеметяваща такса за 80BTC”, обяснява блогът на минния басейн. – Очевидно нещо се случва с това. Всичко казано и извършено; Правилната такса би трябвало да е около 2 БТК. ”

    Ако това беше вашата сделка, искаме да помогнем. Не сме заинтересовани да направим бърз долар, особено ако дойде загубата на друг боклук. Ето защо ние се протягаме. Отново, ако сте въпросният човек, нека ви помогнем да получите обратно средствата си.
    Странният случай на случайни такси

    Mining Pool BTC.com Finds an Accidental 80 BTC Fee Offers a Refund Случайни такси са се случили многократно по време на съществуването на биковете. Още през април 2016 г. мрежата Bitclub Network извади блок # 409,008, който има такса 291 БТК, свързана с транзакция. По това време сделката струваше приблизително 135 000 долара и никой никога не се е качил да претендира за собственост, след като Bitclub каза, че ще върнат таксата. След този инцидент минният басейн Bitclub дари половината от средствата на фондацията Bitcoin.

    Миналия март Bitcoin.com съобщи за клиент на Bitmain, който надплатил 2,5 БТК в сделка, извлечена от компанията Antpool. Получателят на случайни такси си взе историята в криптиращи форуми, а пулът му даде средства.

    “Преди всичко, тази грешка е причинена от самия него и ние не поемаме отговорност за това”, обяснява клиентската поддръжка на Bitmain. “Но благодаря ви за цялата ви подкрепа и безусловно доверие за Antpool и Bitmain, нашата компания реши да плати загубата си.”

    Плащането на случайни такси назад не се изисква, но много басейни са предложили възстановяване

    През 2013 г. минният басейн Asicminer откри надплатената такса от 200 BTC. Според доклади операторът на басейна “Фридак” е възстановил таксата скоро след намирането на блока. По това време членовете на общността на bitcoin нарекоха Friedcat герой за насърчаване на други басейни да плащат подобни аварии. През 2014 г. БТК Гилд открива случайна 30 БТК транзакция и връща на потребителя малка част от загубата.

    Миньорите не трябва да коригират тези грешки или да възстановяват на хората грешки в таксите, но повечето от тях са ги върнали или са предложили, когато възникнат тези проблеми.

  4. Anonymous

    Причината, поради която Bitcoin миньори отделят време за добив празни блокове

    Минните басейни са групи от миньори, които работят заедно, за да откриват и проверяват блокове на всеки десет минути. Повечето от блоковете за време са изпълнени със сделки, които чакат да бъдат потвърдени веднага щом миньорът намери конкретен блок. Миньорите получават 12,5 БТК и всички такси, свързани с конкретния блок, който намират. В ранните дни блоковете не бяха пълни, защото не беше толкова популярен, колкото и днес. Напоследък блоковете са пълни, често до максималния размер от 1 MB.

    Блокове, пълни със сделки, не са единствените блокове, които се добиват в мрежата, тъй като се правят и празни блокове. Празните блокове всъщност имат транзакция в тях, наречена ” монета”, която е включена първо във всеки блок. Основната причина, поради която моите празни блокове за басейни са, защото извършват операции без прекъсване. Сега най-големите хора, които искат да се справят с миньорите, които отделят енергия за добив на празен блок, се дължат на последните задръствания в тези дни.
    Въпреки това, когато басейн решава блок, той трябва да го изтегли и да изпълни няколко функции, за да може да провери съдържащите се транзакции. В същото време, басейнът получава и следващия излъчен хедър (80 байта данни, свързани с блок), а пулът започва да работи върху следващия блок. Не само, че миньорите отделят време за добив, те също трябва да вземат опис на блоковете, добивани от конкурентите. Миньорите не спират да си почиват, те непрекъснато търсят моите колкото се може повече блокове.

    Това е нещо като шофьор на Наскар, който печели Daytona 500, но и шофьорът се опитва да получи полюсова позиция на състезание в Talladega буквално секунди след завършване на състезанието “Дейтона”. Професорът по компютърни науки и добре познатият битовец, Хорхе Столфи, дава просто обяснение защо миньорът би могъл да направи празен блок.

    “Транзакционните такси са стимул за миньорите да включат всички сделки, които могат да направят в блоковете си кандидати”, обяснява Столфи. “Въпреки това, миньорът често може да започне да добива кандидат за блок N + 1, дори преди да е видял какво е включено в блок N. Това е така, защото той се нуждае само от хеш блок N и често може да го получи много бързо от определена хитрост. ”

    В този случай миньорът трябва да започне с празен блок N + 1, дори ако има транзакции, чакащи в опашката му: защото, без да знае съдържанието на блок N, той не може да провери дали тези транзакции са валидни или не. Ако има късмет, той може да реши този празен блок N + 1, дори преди да приключи с изтеглянето на тялото на блок N. Ето защо има празни блокове.
    Над 87 000 празни блока

    Празните блокове са били често срещани от началото на създаването на биковете. Например, от блока “Битие” по пътя към блокиране на 360189 имаше 85295 празни блокчета, извадени от блок-веригата. Това означава, че от януари 2009 г. до юни 2015 г. приблизително 23,68% от всички блокове са празни. Работата, поставена в добива на празен блок, не се различава от тази, изпълнена до максималния капацитет. От 2015 г. добивът на празни блокове е намалял и някои басейни твърдят, че се въздържат от изкореняването им изобщо. Понастоящем общата сума на блокираните до момента транзакции е 87885.

  5. Anonymous

    bitcoin1
    ver.1.0
    ver.2.0

    bitcoin2
    ver 1.1
    ver 2.5

    bitcoin3
    ver 0.9

  6. =

    Където има набъбване обикновено има и разцепление

  7. Булдозерист

    Личи си , че нищо не разбираш от материята.
    Иначе ние сме твърдо против БитКоре хх.х, които искат да ни измъкнат доходоносните такси от нодетата. Няма да им мине номера!!!

  8. ха

    Така го обяснихте, че нищо не се разбра.

    До колкото разбирах (от други източници) се променя алгоритъмът за генерирането на койните, като старите койни естествено ще си важат. Това се прави, за да се оптимизират нещата като цяло. Но това автоматично означава и че настроените да копаят компютърни системи в момента на смяната ще почнат да генерират невалидни койни. Това ще наложи тяхното препрограмиране (ако е изобщо възможно).

    Алтернативата, която се предлага е заедно с новия алгоритъм да се облекчи и процеса на копаенето. Така инвестицията по промяната на хардуер и софтуер за майнерите ще се компенсира от по-големи последващи доходи в близкото бъдеще.

    15% от хората, обаче, не са съгласни и на компромиса. Така че може да се отцепят, запазвайки сегашния (калпав) начин за генериране на койните.

Коментар