Canonical: Windows 10 обича Ubuntu

Ubuntu вече може да се инсталира от Windows 10 Store като всяко друго приложение

След като отворената платформа Ubuntu се появи във вид на безплатно приложение в онлайн магазина Windows Store, разработчикът на системата Canonical излезе с официално изявление, че „Windows 10 обича Ubuntu”.

Версията с дългосрочна поддръжка Ubuntu 16.04 LTS вече е налична като приложение, което потребителите могат да свалят и инсталират от Windows 10 Store на своите Windows компютри, но само ако участват в програмата Windows Insider и използват последното издание на Windows 10.

Приложението е създадено от Canonical в сътрудничество с екипа на Microsoft WSL (Windows Subsystem for Linux – функция, която е достъпна само в Windows Insider версиите), поясняват от разработчика на Ubuntu. Инсталирането е подобрено значително и използването на Ubuntu в Windows е по-лесно от всякога, подчертава софтуерният инженер Димитри Ледков в блога на Ubuntu.

Достъпът до Ubuntu от Windows 10 ще помогне на крос-платформените разработчици да тестват своите приложения на двете операционни системи без да рестартират компютъра или да пускат Linux виртуализация.

Ubuntu може да се инсталира от Windows 10 Store като всяко друго приложение, но преди това потребителите трябва да разрешат опцията „Windows Subsystem for Linux” от „Turn Windows features on or off”. При инсталирането се извършва еднократно конфигуране на Ubuntu като Windows приложение.

За по-бърз достъп Canonical препоръчва на потребителите да поставят приложението на Ubuntu за Windows в Старт менюто или в лентата със задачи (таскбара), или пък да ползват „ubuntu” команда от всеки cmd.exe терминал.

Коментар