Toyota подкрепя стартъпи за изкуствен интелект и роботи

Японският автомобилен гигант Toyota заделя 100 млн. долара за подкрепа на начинаещи разработчици в сферата на изкуствения интелект и роботите, съобщиха от компанията.

Още през ноември 2015 г. Toyota създаде изследователски институт, посветен на роботите и изкуствения интелект. Toyota Research Institute (TRI) е обезпечен с бюджет от над 1 млрд. долара в рамките на пет години.

Тази седмица японската компания обяви създаване на дъщерната фирма Toyota AI Ventures, дейността на която ще бъде подпомогната от TRI първоначално със 100 млн. долара. Средствата ще бъдат насочени към стартъпи в сферата на изкуствения интелект, роботите, самоуправляемите автомобили и облачните технологии.

Така например, финансова поддръжка ще получат младите компании Nauto, SLAMcore и Intuition Robotics. Първата от тях, Nauto, се занимава с разработка на системи за наблюдение на състоянието на водача и пътната обстановка с цел предотвратяване на инциденти.

SLAMcore специализира в алгоритми за самоуправляеми автомобили, които позволяват формиране на карти на околната среда и определяне на положението на колите в тях. Intuition Robotics създава роботи, изпълняващи ролята на компаньони на възрастни хора.

Коментар