Изкуственият интелект събира у нас учени от цял свят

Учени от цял свят пристигат на дванадесетата международна конференция за изкуствен интелект AIMSA 2006, която ще се проведе от 13 до 15 септември в курорта Св. Константин. Форумът се организира от екип на Института по информационни технологии към БАН от 1984 г. насам.

Тази година конференцията ще събере над 60 участника, водещи изследователи във всички области на ИИ: много-агентни системи, машинно обучение, обработка на естествен език и др. Конференцията се подпомага от Онтотекст, изследователска лаборатория на Сирма Груп за семантични технологии и доставчик на софтуер за семантичен уеб и услуги.

Фокусът на AIMSA’06 е “Изкуственият интелект, хората и уеб-а”. За председател на конференцията е поканен Джон Доминге, професор в The Open University (OU), Великобритания, а един от лекторите ще бъде Енрико Мота – директор на Knowledge and Media Institute в OU.
Изборът на статиите е направен от комитет, съставен от 80 международни експерти по ИИ, с председател Жером Юзенат от INRIA – най-големият изследователски център на Франция и един от най-големите в Европа. От изпратените над 80 статии за участие в конференцията са приети 25, като сборникът ще бъде публикуван в поредицата LNCS на издателство Springer.

Статия на български стажант ще се конкурира с изследванията на учени от световна величина, е една от най-интересните новини на AIMSA’06. 22-годишната Мария Чалъкова, която в момента е трети курс студент в бакалавърската програма по Компютърна лингвистика на университета в Тюбинген, Германия, е избрала лабораторията Онтотекст за своята двумесечна практика. Статията докладва резултатите от стажа на Мария, а съавтори са Борислав Попов и Милена Янкова от Онтотекст, с които тя е работила по време на стажа си.

Успехът на Мария е забележителен с това, че след два месеца стаж, тя успява да постигне резултати, които програмният комитет на AIMSA e преценил като по-важни от множество други статии, отчитащи резултати на опитни изследователи, постигнати в рамките на дългогодишни проекти в реномирани университети.

През 2006 година Онтотекст спонсорира още няколко международни конференции извън България, вкл. в Канада, Черна Гора, Атина и САЩ. Последната бе организирана заедно с БАН през юли във Варна и събра над 50 специалисти по елитарна лингвистична теория, която доминира изследванията, свързани с обработка на естествен език.

Коментар