Qualcomm привлича клиенти на MediaTek на SoC пазара

Три компании – Qualcomm, MediaTek и Spreadtrum – доминират в доставките на едночипови системи (SoC) за смартфони през настоящата година, сочи анализ на тайванското издание Digitimes.

Qualcomm отстоява лидерската си позиция във високия клас решения, докато MediaTek и Spreadtrum си поделят средния и ниския клас. Изоставането с поддръжката на LTE Cat 10 коства на MediaTek пазарни позиции през втората половина на 2016 г. Ценовата конкуренция пък доведе но намаляване на брутната печалба на MediaTek от 50% до 35%.

Междувременно, американската Qualcomm успя да спечели поръчки от няколко клиента на MediaTek, вкл. Oppo, Vivo, Xiaomi и Meizu – компании, които продават огромни обеми смартфони. Qualcomm започна активно да налага своите SoC в средния и ниския сегмент от пазара, особено в Китай.

Но тайванският производител може да възвърне пазарните си позиции със серията 10-нанометрови SoC Helio X30. По-късно тази година се очакват 12-нанометрови SoC на MediaTek по технология на TSMC, които ще дадат предимство на компанията в съотношението цена-производителност.

Най-устойчив в ниския клас е бизнесът на компанията Spreadtrum, но тя отстъпва на MediaTek в средния клас решения, се посочва още в анализа на Digitimes. Така, в крайна сметка, трите водещи компании си разпределят и трите сегмента от SoC пазара.

Коментар