Роскосмос планира да прати хора на Марс

Надпреварата за покоряване на Марс е в ход. Роскосмос обяви планове да прати хора на Червената планета, като ще конкурира американските проекти на НАСА и най-вече на Илон Мъск.

Подготовката на руската мисия до Марс ще започне през 2019 г., съобщиха официално от Роскосмос тази седмица. Но все още няма яснота кога ще бъдат самите пилотируеми полети. Рано е да се каже дали това ще се случи през 2025 или през 2030 г.

„Роскосмос е в процес на усъвършенстване на технологиите на Луната, вкл. излитане, кацане, междупланетно прелитане, защита от радиация, процеси в човешкото тяло. Също така, преди да изпратим човек до Марс, е необходимо да отработим технологията на автоматични системи”, поясняват от космическата агенция.

Уилям Герстенмайер, шеф на подразделението за пилотируеми мисии на НАСА, призна неотдавна, че при сегашния бюджет, агенцията не разполага със средства за изпращане на хора на Марс и разработка на необходимите технологии. Роскосмос, от своя страна, заяви готовност да приеме партньори от НАСА към програмата си.

Предприемачът Илон Мъск обаче е твърдо решен пръв да изпрати хора на Червената планета, най-вероятно чрез проект на управляваната от него компания SpaceX. Идеята на Мъск е да създаде човешка колония на Марс, като условието за това е да бъде намалена значително стойността на полетите до планетата.

Коментари по темата: „Роскосмос планира да прати хора на Марс”

добавете коментар...

  1. Saevar

    той Фофу по принцип пише от паркингзите нали е камьонджия, Ше го видя тоя Случаен дали и той не е някой шофер и от къде пише…

  2. ха

    “Случаен”, ти да не си случайно Фофу, защото говориш по абсолютно същия начин като него?

  3. селянин

    руснаците имат качеството, потенцила и ресурси за тая мисия стига да имат мотивация. а парите са човешко възприятие като безкачественни тоалетни хартии или някакви цифри на екрана

  4. Българин

    Русия изпрати за пръв път човек в космоса. Не виждам защо и да не стъпи за пръв път на друга планета.

  5. Случаен

    Руснаците нямат пари до луната да идат, пък какво остава до Марс. За тия нещ освен технологии, трябват и страшно много пари. Смях в залата!
    Киро, пропуснал си май да си изпиеш лекарствата… или може би не вземаш лекарства а рубли?

  6. Пешо

    Ами не – не знаем

  7. Киро

    Нали знаете, че американците никога не са стъпвали на Луната. По-важното тука е защо не са стъпвали на Луната и защо е засекретена мисията на Нийл Армстронг. Според мен, тук ще се получи същото и с Марс!

Коментар