Горещи точки от LED могат да заменят Wi-Fi

Безламповата светлина (solid-state lighting) представлява една от най-горещите теми в технологичната индустрия. И има основателна причина за това.

Департаментът по енергетика в САЩ в момента е спонсор на наградата “L Prize” на стойност $20 милиона, която цели да стимулира напредъка в областта на LED (Light-emitting diode) осветлението, което представлява вид светлина, която използва безлампови компоненти (диоди).

Изследването е много важно за САЩ, тъй като в момента осветлението там консумира 22% от използваното електричество. Ако правителството на Щатите успее да намали потреблението на енергия за осветление наполовина, то по този начин то ще успее да спести милиарди долари и ще намали негативното влияние върху околната среда. Същия ефект биха могли да постигнат и останалите страни.

Ново изследване на College of Engineering към Бостънския университет показва, че светодиодите могат да бъдат не само източник на светлина в бъдеще, но и гръбнак на ново поколение безжични мрежи, съобщава dailytech.com.

Представете си, че компютър, телевизор, хендсет, радио и термостат могат да комуникират с вас, когато влезете в някоя стая и само натиснете светлинния ключ на стената, който не е свързан с уредите с куп жици. Това може да се осъществи чрез комуникационна мрежа, базирана на LED, която също така доставя и светлина. Всичко ще става по съществуващите електрически кабели с ниска консумация на енергия, висока надеждност и без електромагнитна интерференция.

Всъщност, системата се очаква да бъде приложена на мястото на сегашните устройства за осветление, като например, крушките ще бъдат заменени със светодиоди. Основната цел на изследването е разработване на LED, които да могат да пренасят информация по безжичен път посредством контролирано мигане на светлината.

Учените от Бостънския университет смятат, че е налице уникална възможност за създаване на съвършена технология, която не само ще позволява енергийно ефективно осветление, но също така ще създаде и следващото поколение от сигурни безжични комуникации. Те вярват, че в идните години с преминаването от традиционното осветление към LED ще стане възможно създаване на една по-бърза и по-сигурна комуникационна инфраструктура на ниска цена с нови, неочаквани приложения.

Академичните специалисти си представят, че LED осветлението в една стая може да бъде свързано с компютърни схеми, които ще използват съществуващата светлина, за да имплементират безжична мрежа, доставяща данни към компютри, PDA, телевизионно и радио приемане, телефонни връзки и контрол на температурата на термостата. Прототипите на новата мрежа ще работят със скорост между 1 и 10 Mbps. В нея всяка LED крушка за осветление ще играе ролята на точка за достъп.

Друг аспект на новата технология е сигурността. За разлика от радио мрежите, светлинният сигнал няма да може да минава през стени или други непрозрачни обекти, което несъмнено ще помогне за спиране подслушването и кражбата на мрежовите връзки. Новата система ще използва и много по-малко енергия от мрежите с радио сигнали, тъй като безламповото осветление е евтино.

Мигането на светлината ще се извършва толкова бързо, че човешкото око няма да може да го вижда. Мрежата ще може идеално да работи, както вътре в жилището, така и извън него. Първият тест на технологията може да се направи именно навън, като вероятен кандидат за това е автомобилният интериор.

Но докато така обрисувана технология изглежда многообещаваща, то едно голямо препятствие е как комуникацията да се направи двупосочна. Учените все още не са говорили публично как смятат да се справят с този проблем. За да могат да изпращат заявки за данни, потребителските устройства като телефони или лаптопи ще се нуждаят от средства за получаване на светлина. Но едва ли било удачно използването на ярко мигащи предаватели.

Коментар