България подкрепя план за 5G свързаност на Европа

Министрите по телекомуникации подписаха в Талин съвместна декларация под мотото „Осигуряване на 5G успех за Европа” (снимка: МТИТС)

България ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за най-новото поколение телекомуникационна свързаност 5G, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусия в рамките на неформален Съвет на министрите на конкурентоспособността и телекомуникациите на Европейския съюз, който се провежда днес в Талин, Естония.

Министрите подписаха и съвместна декларация под мотото „Осигуряване на 5G успех за Европа”. Ивайло Московски подкрепи инициативата за изграждане на напълно свързано общество с прилагане на новите технологии, основани на високоскоростни мрежи.

„Изграждането и развитието на 5G свързаност във всички сектори на индустрията и в живота на обикновените хора, ще допринесе за развитие на единния цифров пазар”, заяви още министърът. По думите му, завършването на Европейския цифров пазар е основна цел за българското правителство, вкл. и за предстоящото Председателство на България на Съвета на Европейския съюз.

Новите телекомуникационни мрежи ще бъдат гръбнак на Европейския цифров пазар, убедени са министрите. Към 2020 година се очаква да има 26 милиарда свързани устройства, а 70 процента от хората ще притежават смартфон.

5G инфраструктурата ще осигури свръх висока скорост на свързаност не само между индустриалния сектор в Европа, но и между отделните предмети от бита и градската среда. Тази свързаност ще бъде в основата на електронно здравеопазване, енергийния мениджмънт и автономни автомобили, заключи форумът в Талин.

Коментар