Apple и Qualcomm се договарят извънсъдебно?

Шефът на Qualcomm Стивън Моленкопф не вижда причина спорът с Apple да не се реши извън съда

Съдебният спор между Apple и Qualcomm продължава вече половин година, като двете компании се обвиняват взаимно в различни нарушения. Qualcomm поиска дори забрана върху продажбите на iPhone и iPad.

Сега обаче шефът на Qualcomm не изключва възможността за извънсъдебно уреждане на конфликта с Apple. На скорошната конференция Brainstorm Tech главният изпълнителен директор Стивън Моленкопф заяви, че подобни спорове се решават извънсъдебно и няма причина такъв изход да се счита за невъзможен в случая с Apple.

Само 1% от нашумелите патентни спорове приключват със съдебно решение, докато останалите 99% от случаите се разрешават по извънсъдебен ред. По правило, страните подписват споразумение, в което един от участниците в конфликта се съгласява да плати компенсация.

В случая с Qualcomm и Apple все още не е ясно коя от двете компании е склонна да отстъпи. Разработчикът на чипове твърди, че в някои мобилни устройства Apple използва незаконно технологии, патентовани от Qualcomm. Apple, от своя страна, обвинява Qualcomm в злоупотреба с монополното си положение на пазара и налагане на тежки условия за лицендиране на своите патенти.

Коментар