Индия спира автономните коли, пази работните места

Правителството на Индия възнамерява да забрани използването на самоуправляеми автомобили в страната, за да избегне загуба на работни места, съобщават от министерство на транспорта.

Нивото на безработица в Индия е доста високо, но въпреки това не достигат квалифицирани шофьори – дефицитът се оценява на 22 хиляди работни места. Правителството отваря центрове за подготовка на водачи, като планира да обучи около 5000 души в близките години.

Мярката със забрана на автономните коли не е продиктувана от опасения за сигурността, а именно от желанието на властите да съхранят работни места, отбелязва Engadget.

От компанията за иновативни таксиметрови услуги Uber също са на мнение, че самоуправляемите автомобили нямат място по пътищата в страната. Но Uber изтъква други причини за това – пътните условия са лоши, а движението по тях – хаотично.

Решението на правителството изглежда в разрез с интересите на индийската автомобилна компания Tata Elxsi, която разработва самоуправляеми коли. На полигона за изпитания на автомобилите се възпроизвеждат реалните условия на пътищата в Индия с огромен брой пешеходци и животни, липса на маркировка и пътни знаци.

Коментар