Роботите вървят към частична автономия

Съвременните промишлени роботи сглобяват автомобили, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят…

През 2005 г. за роботизирани системи са похарчени 11 млрд. щатски долара, като до до 2025 г. се очаква тази сума да нарасне до 67 млрд. долара, според Boston Consulting Group. Но отвъд историята за растежа стои променяща играта тенденция, при която роботът не само изпълнява повтарящи се задачи, но и върви към частична автономия. Тази тенденция ще трансформира освен производството и логистиката, но и бизнес моделите и потребителското поведение, сочи анализ на Siemens.

Преди приблизително четири десетилетия индустриалните роботи започнаха да трансформират производството. Със своите механични, програмируеми ръце те изпълняват задачи като заваряване, боядисване, вдигане и местене на предмети, всичко това базирано на повтаряемост на процесите. Днешните роботи изпълняват тези задачи и още много други. Сглобяват автомобили, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят.

Но самата автоматизация също се променя и експертите са единодушни, че следващата голяма стъпка ще бъде постепенното въвеждане на автономни системи. Това означава, че в не толкова далечното бъдеще роботите вече няма да изискват досадно програмиране. Използвайки машинно „зрение”, датчици за движение, разпознаване на изображение и глас и усъвършенстван нов софтуер, те ще могат да се справят с все по-интелигентни задачи, комуникирайки със средата и постоянно учейки се от нея, и по-специално от хората.

Увеличението на производителността ще ускори растежа и ще подпомогне по-нататъшното намаляване на цените. Докато един промишлен робот е струвал средно $150 000 през 2010 г., цената се е понижила до $25 000 през 2015 г. – 83% намаление само за 5 години. И тенденцията продължава.

Въпреки че разходите може да не се свият драстично през следващите години, те вероятно ще намалеят. Експертите прогнозират, че високотехнологичните компоненти, особено 3D- камерите, скоро ще бъдат много по-евтини, което означава, че ще бъдат инсталирани във все повече и повече роботи. Това ще направи възможно извършването на много нови задачи, които преди това са изисквали скъпи устройства. Освен това разработването на алгоритми, с каквито в момента се занимават експертите на Siemens, може да намали разходите за създаване на нови роботизирани производствени клетки с 50%.

Автономното шофиране ще доведе до допълнителен обем на продажбите от приблизително 40 млрд. щатски долара в областта на хардуерните компоненти до 2030 г.

В същото време компютрите стават все по-бързи и тяхното програмиране все по-интелигентно. Експертите от The Boston Consulting Group смятат, че в резултат на това задачите, изпълнявани от роботите, ще се увеличат от 10 на сто на 25% до 2025 г.  Един обикновен пример е месопреработката. Клането на животни е изключително трудна задача за традиционните роботи, защото месото трябва да бъде нарязано в множество различни форми. Този проблем може да бъде разрешен със система, която „сканира” парчетата месо в 3D, предава тези данни на роботите и оптимално настройва техните остриета.

Този пример онагледява как роботите могат да станат по-гъвкави и прецизни – малка стъпка по дългия път към автономните системи, която допълнително ще увеличи обхвата на приложенията им в текстилната промишленост, селското стопанство, транспорта, здравеопазването и други сектори.

Анализаторите очакват броят на неквалифицираните работни места, които се състоят от до голяма степен повтарящи се задачи, да намалее в световен мащаб. Експерти на The Boston Consulting Group говорят за промяна в парадигмата. Държавите, които вече разполагат с познания и инфраструктура, които дават възможност за автономни технологични системи, ще станат по-привлекателни за производителите, отколкото тези с ниско заплащане на труда.

Допълнителни фактори, които се очаква да ускорят тази тенденция, са намаляващите цени на решенията за автоматизация и увеличаването на разходите за труд. Нашето застаряващо общество и намаляващата  работна сила ще ускорят още повече тази тенденция.

Индексът Robo-Stox отчита акциите на 79 компании, занимаващи се частично или основно с роботика

Въвеждането на автономни системи би могло да доведе до огромни промени в корпоративните модели, като това се отнася не само за индустрията. Например Uber, Google и Apple са в процес на разработване на автомобили със самостоятелно управление. Традиционните производители на автомобили ще бъдат изправени пред нова конкуренция.

В края на краищата, тъй като тенденциите за мобилност продължават да се развиват, познанията в сферата на ИТ ще бъдат толкова търсени, колкото и тези в областта на производството и логистиката. Разработването на софтуер обаче е непозната територия за автомобилните производители.

Освен това автономното шофиране ще промени поведението на потребителите и ще изисква нови бизнес модели. Според скорошно проучване на консултантската фирма Roland Berger, то ще доведе до допълнителен обем на продажбите от приблизително 40 млрд. щатски долара в областта на хардуерните компоненти до 2030 г. Новите софтуерни решения за системи за подпомагане на шофьорите ще нараснат до близо 20 млрд. в световен мащаб до 2030 г.

Автоматизирането на автомобилите е впечатляваща демонстрация на начина, по който бизнес моделите могат да се променят успоредно с ежедневието ни. В бъдеще ще можем да се обадим на автомобила си или да поискаме това от доставчик на услуги, когато е необходимо, и ще получим колата си, паркирана пред входната ни врата . Ще влезем, ще си изберем дестинация и автомобилът ще ни закара там безопасно. Бордови компютър, свързан с други превозни средства  и с инфраструктурата за управление на трафика, ще се справя с всичко.

Финансовият свят бързо реагира на тенденцията за роботизация. Robo-Stox, индекс на компаниите в сферата на роботиката и автоматизацията, съществува от средата на 2014 г., като в него са включени акциите на 79 компании, занимаващи се частично или основно с роботика. Сред тях са Rockwell Automation, най-големият производител на автоматизирани и ИТ решения за промишлено производство в света, iRobot, известни с роботизираните си продукти за почистване на пода, и Intuitive Surgical, производител на медицински роботи. Robo-Stox включва и 5 германски компании: Jenoptik, Krones, Kuka, Leoni и Siemens.

Коментар