Нов проект насърчава българския износ към Китай

Китайското Министерство на търговията стартира проект за директно насърчаване на български фирми-износители при намиране на техни партньори от Китай, съобщиха от БСК.
Центърът Beijing International Brand Management Center въвежда система за насърчаване и промоция на вноса на качествени промишлени и потребителски стоки от някои страни, вкл. от България.
Към промишлените стоки спадат общо оборудване и части, специално оборудване и части, строителни материали, суровини, електромашини и оборудване, транспортно оборудване, комуникационно оборудване и компютри, инструменти, строително оборудване и биомедицина.
От потребителските стоки интерес представляват храни, напитки, дрехи, чанти и куфари, бижутерия, козметика, мебели, канцеларски, спортни и играчки.
След регистриране на българска фирма на интернет страницата oncn.org и изпращане на презентация, китайската страна поема ангажимент в срок до 30 дни да отговори дали офертата представлява интерес. При потвърден такъв се гарантира безплатна промоция сред местните фирми и пазари, търсене на потенциални вносители, оказване съдействие за намаляване на рисковете, процедурите и оперативните разходи, своевременно разплащане и др.
По друг проект БСК набира предложения за привличане на инвестиции от Китай. Предложенията трябва да са на английски език и да съдържат кратко описание на идеята, обща сума на проекта, каква сума се търси и какво се предлага срещу нея, като най-често това е дялово участие.

Коментар