Sony се връща към най-добрите си години

Бизнесът с датчици на изображения донесе на Sony най-добрите резултати от 20 години насам

Японският производител на електроника Sony отчете отлично първо тримесечие на текущата финансова година. Печалбата на компанията е близо до най-високата си стойност за последните 20 години, благодарение на силните продажби на датчици на изображения, отбелязва Ройтерс.

В периода април-юни 2017 г. оперативната печалба на Sony възлиза на 157,61 млрд. йени (1,43 млрд. долара), което е 2,8 пъти повече, спрямо същото тримесечие на миналата година.

Предишната най-висока печалба на Sony – 121,3 млрд. йени – беше отчетена през 2017 г. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори очакваха оперативна печалба за тримесечието в размер на 129,14 млрд. йени.

Приходите на японския гигант са нараснали за отчетния период с 15%, достигайки 1,86 трлн. йени (16,9 млрд. долара). Чистата печалба на компанията пък се е увеличила с 21,2% до 80,9 млрд. йени (734 млн. долара), сочи финансовият отчет.

Бизнесът с датчици на изображения, в частност, носи на Sony оперативна печалба от 55,4 млрд. йени (503 млн. долара) през първото финансово тримесечие, на фона на загуби за същия период на миналата година. Този бизнес на компанията е стимулиран от нарастващата популярност на смартфоните с двойни камери.

В момента 49% от сензорите за изображения, продавани в света, са доставени от Sony, съобщи Блумбърг, позовавайки се на данни от Techno Systems Research. Годишният обем на този пазар възлиза на 12,7 млрд. долара. Силното търсене на датчици от Sony идва в голяма степен от китайските производители на смартфони.

Като цяло за финансовата 2018 година Sony прогнозира ръст от 73% на оперативната печалба – до 500 млрд. йени (4,5 млрд. долара), при очаквани от анализаторите 562,19 млрд. йени. Ако тази цел бъде постигната, компанията ще регистрира най-добрия си резултат от 1998 година, когато постигна 526 млрд. йени.

За финансовия подем на Sony преди 20 години способстваха силните продажби на първата геймърска конзола PlayStation и друга потребителска електроника, както и излизането на касовия филм „Мъже в черно”.

В периода април-юни 2017 г. компанията е продала 3,3 млн. геймърски конзоли, спрямо 3,5 млн. за същото тримесечие на миналата година. Прогнозата за 18 млн. конзоли за цялата финансова 2018 г. остана непроменена.

Коментари по темата: „Sony се връща към най-добрите си години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    компанията е продала 3,3 млн. геймърски конзоли,
    спрямо 3,5 млн. за същото тримесечие на миналата година.

    -5,7% най-голямият и приход(play station)

Коментар